Επιστολή Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη προς όλους τους Δημάρχους όπου απαντά σε ανακρίβειες που αναφέρονται σε επιστολή του Δημάρχου Νεάπολης -Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδη, με θέμα την κατανομή των θέσεων για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Print Friendly, PDF & Email

Αγαπητέ Δήμαρχε,


επικοινωνώ μαζί σου, με αφορμή το περιεχόμενο επιστολής που απέστειλε τον Οκτώβριο προς όλους τους συναδέλφους Δημάρχους σε όλη τη χώρα, ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης, με θέμα την κατανομή των θέσεων για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».


Στην επιστολή αυτή ο συνάδελφος μας επιχειρεί ψευδώς να εμφανίσει το Δήμο Αμαρουσίου και κάποιους άλλους Δημάρχους της Αττικής ως μέλη ενός δήθεν διασπαστικού μετώπου εντός του χώρου της Αυτοδιοίκησης, επειδή οι Δήμοι μας αμφισβήτησαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή και διάθεση των κονδυλίων για την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής από αντίστοιχες δομές.


Επιχειρεί να μας εμφανίσει ως διασπαστές, επειδή αναδείξαμε ότι η Περιφέρεια της Αττικής των 5.000.000 κατοίκων, χρηματοδοτήθηκε με το μισό προϋπολογισμό σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν σε μικρότερες πληθυσμιακά Περιφέρειες, όπως π.χ. η Θεσσαλία και η Κρήτη. Επειδή αναδείξαμε ότι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών των 69.181 κατοίκων επιδοτείται για την φιλοξενία 2.076 παιδιών, τη στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής των 5.000.000 κατοίκων, θα φιλοξενήσει μόνο 3.790 παιδιά!


Είναι εμφανές ότι ο εν λόγω συνάδελφος μας έχει ενοχληθεί γιατί ορισμένοι Δήμαρχοι ανέδειξαν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι χρησιμοποίησε τη θέση που του εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των Δημάρχων αναδεικνύοντας τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, για να κάνει «προσωπικό παιχνίδι» με την κατανομή των συγκεκριμένων κονδυλίων. Και μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει εκατομμύρια συμπολίτες μας , οι πιέσεις που δεχόμαστε όλοι οι Δήμοι για να στηρίξουμε τις οικογένειες έχουν πολλαπλασιαστεί.


Η χρησιμοποίηση φθηνών και λαϊκίστικων επιχειρημάτων περί «ένταξης στο πρόγραμμα μητέρων των βορείων προαστίων της Αττικής με χαμηλά μόρια σε ιδιωτικές δομές πολυτελείας όταν μένουν εκτός προγράμματος μητέρες από την Περιφέρεια με περισσότερα μόρια », αποδεικνύει την αδυναμία του να απαντήσει στα όσα του καταλογίζουμε. Και επιχειρεί με τεχνάσματα αφενός να αποκρύψει την αλήθεια , αφετέρου να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει από το Σεπτέμβριο με επιστολή που στείλαμε τόσο προς την ΕΕΤΑ, όσο και προς τα αρμόδια Υπουργεία. Ερωτήματα όπως:  1. Πως είναι δυνατόν η Αττική των 5.000.000 κατοίκων να χρηματοδοτείται με μικρότερο προϋπολογισμό από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

  2. Πως δικαιολογείται η κατά 42% μείωση του αριθμού των παιδιών από την Περιφέρεια Αττικής, που θα χρηματοδοτηθούν φέτος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα παιδιά του προγράμματος, για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής το 2011 ήταν 9.367, ενώ για το 2012 θα είναι μόνο 3.970.

  3. Πως δικαιολογείται ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών με πληθυσμό 69.181 κατοίκους να επιδοτείται για την φιλοξενία 2.076 παιδιών, τη στιγμή που ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής των 5 εκατομμυρίων θα φιλοξενήσει μόνο 3.790 παιδιά!

  4. Πως γίνεται να επιδοτείται ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης για 1.012 παιδιά, ο Δήμος Βόλου για 845 παιδιά, ο Δήμος Λάρισας για 355 παιδιά, όταν ο Δήμος Αθηναίων θα επιδοτηθεί για μόνο 76 παιδιά; Δεν ισχυρίζομαι ασφαλώς ότι κακώς επιδοτήθηκαν οι συγκεκριμένοι Δήμοι της Περιφέρειας, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Αλλά «βγάζει μάτι» η αδικία με το Δήμο της Αθήνας.

  5. Αντίστοιχα, πως εξηγείται ο Δήμος Αμαρουσίου, που διαθέτει και πολλές πρότυπες και πιστοποιημένες κοινωνικές δομές ( παρά τα ψέματα του συναδέλφου ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν υπέβαλλε προτάσεις για πιστοποιήσεις θέσεων σε δημοτικές δομές) αλλά και πληθυσμό μεγαλύτερο από τον Δήμο Νεαπόλεως- Συκεών , να επιδοτείται μόλις για  61 θέσεις, δηλ. ούτε το 3% όσων επιδοτούνται στη Νεάπολη; Εξίσου αδικημένοι από την κατανομή είναι κι άλλοι Δήμοι της Αττικής ( π.χ. Δήμος Κηφισιάς 25 παιδιά, Δήμος Χαλανδρίου 39 θέσεις, Δήμος Καλλιθέας Αττικής 28 θέσεις). Όλοι αυτοί οι Δήμαρχοι είναι ανίκανοι και μόνο ο κ. Δανιηλίδης είναι ικανός και γνώστης του θέματος;

  6. Η άνιση μεταχείριση αποδεικνύεται κι από άλλα στοιχεία. Παρατηρώντας την σχέση μεταξύ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και την τελική έγκριση των θέσεων, θα διαπιστώσει κανείς ότι π.χ. στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών επί 4.937 αιτημάτων εγκρίθηκαν οι 2.076, στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης επί 1.547 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 1.012 θέσεις, στο Δήμο Βόλου επί 886 αιτήσεων εγκρίθηκαν 845 θέσεις, στο Δήμο Τρίπολης επί 179 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 167 θέσεις. Αντίστοιχα, στο Δήμο Αθηναίων επί 500 αιτημάτων εγκρίθηκαν 76 θέσεις, στο Δήμο Αμαρουσίου επί 520 αιτούμενων θέσεων εγκρίθηκαν 61, στο Δήμο Χαλανδρίου επί 300 αιτήσεων εγκρίθηκαν 39, ενώ και για τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15-25%.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουμε θέσει, ο κ. Δανιηλίδης με την επιστολή του δεν απαντά επί της ουσίας, παρά μόνον μας κατηγορεί για διασπαστές , που δήθεν στρώνουν το χαλί στο Υπουργείο Εργασίας. Για να καλύψει τα δικά του λάθη, για να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά του συμφέροντα , για να γίνει αρεστός στην τοπική του «πελατεία», επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι το «νερό στο μύλο» της Κεντρικής Εξουσίας ρίχνουν αυτοί που με τους χειρισμούς τους διαχωρίζουν τους Δήμους.


Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ως Δήμαρχος Αμαρουσίου έχω μια ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση, θεωρώ πως όλοι οι Δήμοι είμαστε ίσοι. Κανένας Δήμαρχος δεν είναι πιο έξυπνος από τον άλλο, κανένας Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να κάνει προσωπικά παιχνίδια, μόνος ή και με την παρέα του, σε βάρος των υπολοίπων.


Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που η Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι της έχουν μπει στο στόχαστρο της Πολιτείας και των δανειστών της χώρας, σε μια περίοδο που οι πολίτες προσφεύγουν στους Δήμους αναζητώντας στήριξη και ελπίδα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις.


Τα όποια λάθη έγιναν από κάποιους συναδέλφους στο θέμα του προγράμματος , ας μην γίνουν αφορμή για εσωτερικές αντιπαραθέσεις , αλλά αιτία για τη δημιουργία ενός αραγούς αυτοδιοικητικού μετώπου, ενάντια σε αυτούς που μεθοδεύουν την απαξίωση του θεσμού μας.


Φιλικά,


Γιώργος ΠατούληςΔήμαρχος Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο