Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου Ν. Πέππα, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κέντρου Γ. Μαρκόπουλο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Γ. Πουλόπουλος και Δ. Καμπούκος στην επετειακή εκδήλωση μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. |download file .jpg 119Kb|
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Σωματείο του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών». |download file .jpg 134Kb|
Γ. Πατούλης: Οι λαοί που δεν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα στην παρακμή.
Στην επετειακή εκδήλωση Μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης,η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Σωματείο του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών» παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο από την πτώση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, μία ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Μια θλιβερή ημέρα για όλους εμάς τους Έλληνες που πλήγωσε την ιστορική μας μνήμη σε τέτοιο σημείο που από τότε η ημέρα Τρίτη θεωρείται αποφράς, όπως και η ημερομηνία της 29ης Μαΐου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στον ηρωϊσμό, την αυτοθυσία του Έλληνα, αλλά και στο θάρρος και στην πίστη στις ικανότητές του, ο οποίος ξέρει διαχρονικά να ορθώνει το ανάστημά του στα δύσκολα. Ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων σημείωσε: « Μπορεί το Βυζάντιο ως πολιτική υπόσταση να τερμάτισε τον ιστορικό του βίο με την ʼλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο πολιτισμός του όμως έστω και χωρίς τη δόξα του παρελθόντος, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συντροφεύουν, αλλά και τα διδάγματά του επιβιώνουν ακόμη και σήμερα. Δικό μας χρέος μέσα και από τη σημερινή εκδήλωση είναι να τα διατηρήσουμε ζωντανά ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Πλάϊ στα εθνικά μας σύμβολα, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στην παιδεία μας. Γιατί οι λαοί που δεν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα στην παρακμή».
Για τα προηγηθέντα της Αποφράδας Ημέρας μίλησε ο ιστορικός ερευνητής και μέλος του συνδέσμου κ. Χρήστος Συμσάρης. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό κ. Γ. Μπασιάκο, ενώ παρουσιάστηκε σε βίντεο το έργο για την ʼλωση του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ανα-γέννηση».