Επίσκεψη Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεωργίου Πατούλη στο νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο για τα ζητήματα των λειτουργών Υγείας και των ασθενών πολιτών

Print Friendly, PDF & EmailΣυνάντηση Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ε. Παπαγεωργόπουλο και τα μέλη Δ.Σ. του ΙΣΑ


Τις οφειλές τριών ετών που βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν στο τέλος του 2012 να χαθούν για πάντα σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί άμεσα, διεκδίκησαν από τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί της Αθήνας, σε συνάντηση που είχε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με το νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Παπαγεωργόπουλο Ελευθέριο.


Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γεώργιος Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα ενός συστήματος καταχώρησης των οφειλών από τα Ταμεία, προσβάσιμου σε κάθε γιατρό της Αθήνας για τις οφειλές που δεν έχει πληρωθεί σε όλα τα ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ ταμεία. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι η διαχείριση όλων των οφειλών, τόσο των συμβεβλημένων όσο και των μη συμβεβλημένων, αλλά πιστοποιημένων γιατρών, θα γίνει μέσα από το e-ΔΑΠΥ, στο οποίο οι πιστοποιημένοι μη συμβεβλημένοι γιατροί θα καταχωρήσουν τις επισκέψεις και ιατρικές πράξεις, μέσω του κωδικού συνταγογράφησης που έχουν (ο ακριβής τρόπος θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα),ενώ οι συμβεβλημένοι μπορούν να εισέρχονται μέσα από τον προσωπικό τους κωδικό στο e-ΔΑΠΥ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Επίσης, ο κος Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι οι γιατροί θα πληρωθούν βάσει των ενταλμάτων που είχαν καταθέσει στα επιμέρους ταμεία και όχι βάσει των τωρινών τους ηλεκτρονικών δηλώσεων, οι οποίες γίνονται για λόγους διασταύρωσης.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γεώργιος Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα σταθερής χρηματορροής από τον ΕΟΠΥΥ και την πληρωμή των ιατρών σε τακτές ημερομηνίες, τη στερητική αναδοχή factoring από τον ΕΟΠΥΥ εφεξής Factoring για να γίνεται εμπρόθεσμα η αποπληρωμή των γιατρών.


Όσον αφορά δε την εκκρεμότητα των 200.000 συνταγών που από τον ηλεκτρονικό έλεγχο φάνηκε ότι συνταγογραφήθηκαν το Σεπτέμβριο και εκτελέστηκαν τον Αύγουστο, συνεχίζουν επισταμένως ηλεκτρονικοί έλεγχοι για να αποσαφηνιστεί το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορούσε τελικά όπως αποδείχθηκε τον συνταγογράφο γιατρό. «Δε θα δεχθούμε διαπόμπευση του ιατρικού λειτουργήματος: όποιος λειτουργός υγείας αποδειχθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι συμμετείχε σε ανήθικες και παράνομες διαδικασίες, πρώτος ο ΙΣΑ θα είναι αυτός που θα τον αποπέμψει για να συνεχίσει απρόσκοπτα η άσκηση της ιατρικής στην Αθήνα».


Για αντιποίηση επαγγέλματος και κίνδυνο της μετάθεσης της ιατρικής ευθύνης σε μη γιατρούς, μίλησε στη συζήτηση  για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ τονίζοντας: «Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους. Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν. Καταδικάζουμε δημόσια κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος όσο και για τη ζωή του ασθενή. Δε θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε απόπειρα αντιποίησης του Ιατρικού Επαγγέλματος, από όπου αυτή και αν προέρχεται, και αν ψηφιστεί τελικά το συγκεκριμένο μέτρο, ο κάθε θεράπων γιατρός θα το καταργήσει στην πράξη, προστατεύοντας πρώτα από όλα τη ζωή του ασθενή του.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο απαράδεκτο μέτρο της επιβολής πρόσθετων επιβαρύνσεων όπως το 1 ευρώ σε κάθε συνταγή και τα 25 ευρώ σε κάθε νοσηλεία που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνουν δραματικά τον ασθενή χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων.


Επίσης, συζητηθήκαν θέματα που αφορούσαν την πολιτική φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη μέσα από την πάγια θέση του ΙΣΑ για την απαλλαγή των ασφαλισμένων από τη συμμετοχή φαρμάκου σε πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού εισοδήματος (<15.000) το χρόνο, καθώς και σε ομάδες ασθενών χρονίως πασχόντων.


Κλείνοντας, αμφότεροι κατέληξαν ότι θα πρέπει να δομηθεί μία διαφορετική πολιτική για την ενίσχυση του συστήματος υγείας που δεν θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες των ασθενών και στην επιβολή δυσβάσταχτων για αυτούς επιπλέον επιβαρύνσεων, αλλά σε ένα κεντρικό σχεδιασμό με σταθερή χρηματορροή που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο