Ενστάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το ότι έμειναν εκτός προτεινόμενες από την Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού διατάξεις επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών

Print Friendly, PDF & Email

Ζητά ομόφωνα την αποδοχή των προτάσεών της επί των άρθρων και διεκδικεί με νέο νομοσχέδιο περαιτέρω ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού

Αδιανόητη η απόφαση της ΕΝΠΕ να βάλει βέτο στην μεταφορά αρμοδιότητας αδειοδότησης ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ στους δήμους

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, συζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις ενστάσεις για το γεγονός ότι:

  • Πρώτον, η πλειονότητα των προτάσεων, των απόψεων και των διαφωνιών που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί το προσχεδίου δεν ελήφθησαν υπόψη και οι αντίστοιχες διατάξεις παρέμεναν ως είχαν στο νομοσχέδιο.
  • Δεύτερον, από τις προτάσεις της για άλλες ρυθμίσεις, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, έγινε αποδεκτή μόνο μία.
  • Τρίτον αφαιρέθηκαν άρθρα που υπήρχαν στο προσχέδιο, τα οποία ήταν σημαντικού ενδιαφέροντος για την Α΄βάθμια Αυτοδιοίκηση, όπως αυτά που αφορούσαν σε μετατάξεις προσωπικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και αποσπάσεις προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Παρόλα αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ομόφωνα κατέληξε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του νομοσχεδίου με την υπογράμμιση ότι εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν συγκεκριμένες προτάσεις – διορθώσεις της επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, τις οποίες θα καταθέσει άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα όμως με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και θα παρέμβει και κατά τη συζήτηση, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τις παρατηρήσεις – προτάσεις της και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Σε περίπτωση δε, που δε ληφθούν υπόψη οι προτεινόμενες διορθώσεις επί συγκεκριμένων άρθρων η θέση της ΚΕΔΕ είναι να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα άρθρα, διότι όχι μόνο δεν θα λυθούν προβλήματα στη λειτουργία των δήμων, αλλά αντιθέτως η ψήφισή τους θα προκαλέσουν καινούργια.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ δηλώνει ότι εμμένει στις διεκδικήσεις του και στις προτάσεις τους για ρύθμιση θεμάτων που δεν συμπεριλήφθησαν στο νομοσχέδιο, τα οποία και θα επαναφέρει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Αρμοδιότητα των δήμων και όχι των περιφερειών η αδειοδότηση ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ

Αδιανόητη χαρακτηρίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ η απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να βάλει βέτο στην δρομολογούμενη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα αδειοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ στους δήμους.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται με  ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, η οποία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στις περιφέρειες.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Με αυτήν την ανακοίνωση η ΕΝΠΕ έρχεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους δήμους. Αυτό δε θα γίνει ανεκτό από μας. Η πρωτοβουλία τους να θέσουν βέτο δεν τιμά τους περιφερειάρχες και μας βρίσκει απέναντι. Εμείς θα επιμείνουμε να προχωρήσει προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχαμε συμφωνήσει εξαρχής. Εάν δεν ψηφιστεί είναι για μας casus belli.

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή του Συντάγματος όσον αφορά το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης».

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναθέσει σε ομάδα νομικών, εξειδικευμένων σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και υπό την επίβλεψη της Νομικής Υπηρεσίας της, να διερευνήσουν και να στραφούν κατά αποφάσεων των Περιφερειών, που εκτιμάται ότι είναι αντισυνταγματικές.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή του Συντάγματος, που διαχωρίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Η διασφάλιση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων αποτελεί προτεραιότητα για το ΔΣ της ΚΕΔΕ και η παραπάνω απόφαση υπηρετεί το στόχο αυτό.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από το ΔΣ της ΚΕΔΕ


Στιγμιότυπο 2 από το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο