Εκστρατεία καταπολέμησης της βαμβακίασης των πεύκων ξεκίνησε ο Δήμος Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email
 
 


|download _.jpg file 161 KB|
Ο Δήμος Αμαρουσίου αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με την βαμβακίαση των πεύκων που βρίσκονται σε όλη την πόλη. Και για να το αντιμετωπίσει, ξεκινά συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο να προστατέψει το υφιστάμενο πράσινο. Στα πλαίσια αυτά, συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες εργασίες καθαρισμού των πεύκων με μηχανικά μέσα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης ,αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία του για το περιβάλλον και για τη διατήρηση του πρασίνου στην πόλη μας.


|download _.jpg file 120 KB|
Ο κ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη , η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια ως δημοτική σύμβουλος, παρακολούθησε από κοντά τον καθαρισμό των πεύκων, με μηχανικά μέσα, σε αλσύλλια του Δήμου  που ξεκίνησε στις 16 Μαίου 2007 από την περιοχή της Ν. Λέσβου. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς σ΄ αυτήν υπάρχουν 60 στρέμματα δασικής έκτασης με πεύκα προσβεβλημένα από το μήκυτα της βαμβακίασης.
 

Ο καθαρισμός αφορά 2.000 περίπου δένδρα και πραγματοποιείται με δύο υδροφόρες τελευταίας τεχνολογίας με τη μέθοδο της μηχανικής καταπολέμησης της βαμβακίασης που είναι μια εύκολη, ακίνδυνη και αποτελεσματική μέθοδος χωρίς βλαβερή επίδραση για το περιβάλλον. Στα δένδρα αυτά στις αρχές  Ιουνίου θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητες ταινίες οι οποίες θα παγιδεύουν τις μετακινούμενες  προνύμφες του εντόμου.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη αυτή προσπάθεια, σημαντική ήταν και η συνδρομή του ΣΠΑΠ με πυροσβεστικά οχήματα.  


Για την εκστρατεία καταπολέμησης της βαμβακίασης των πεύκων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Ο Δήμος μας λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος της βαμβακίασης των πεύκων ξεκίνησε εγκαίρως τη διαδικασία καθαρισμού των πεύκων σε όλα τα αλσύλλια και τις δασικές εκτάσεις της πόλης μας, προκειμένου να περισώσουμε αυτούς τους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, καταπολεμώντας το μικρόβιο της βαμβακίασης που καταστρέφει τα δέντρα και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Η μέθοδος που επιλέξαμε είναι η μέθοδος της μηχανικής καταπολέμησης, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί η χρήση χημικών ουσιών έχει κριθεί επισφαλής για τη δημόσια υγεία.
Αντίθετα η μηχανική καταπολέμηση έχει κριθεί απολύτως ασφαλής. Εφαρμόζεται με μηχανικά μέσα και προβλέπει το πλύσιμο των πεύκων με νερό υπό πίεση και τον καθαρισμό των υπολειμμάτων από το έδαφος και την τοποθέτηση στη συνέχεια αυτοκόλλητου δακτυλίου στον κορμό του δένδρου προς παγίδευση των προνυμφών του εντόμου.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της βαμβακίασης των πεύκων εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα της περιβαλλοντικής μας πολιτικής που για μας είναι υψίστης σπουδαιότητας για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων της πόλης μας. Μιας πόλης με αρκετό πράσινο, αλλά σημαντικά επιβαρημένης περιβαλλοντικά».
Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες και στο αλσύλλιο Τσαρούχη και στη συνέχεια και σε όλα τα αλσύλλια του Δήμου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο