Εκστρατεία ενημέρωσης για την καρκίνο του προστάτη με τη συμμετοχή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ

Print Friendly, PDF & Email


|donwload file .jpg 114KB|
 


Σημαντική ενημερωτική εκστρατεία για τον Καρκίνο του Προστάτη διοργανώνει ο όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ( ΟΕΚΚ) ΑγκαλιάΖΩ, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και τη συμμετοχή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη (15 Σεπτεμβρίου).


 


Η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, από 21 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2009.


Απευθύνεται στους άντρες ηλικίας 50 – 75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση PSA, με μία απλή και ολιγόλεπτη αιμοληψία, στα κέντρα του ομίλου Βιοιατρικής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα συνεργαζόμενα κέντρα σε Αχαϊα και Ηράκλειο της Κρήτης.


   


Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε :


“Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τα 50, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε να υιοθετούμε όλες τις κατάλληλες συμπεριφορές, αλλά και να προβαίνουμε σε όλες τις εξετάσεις που υποδεικνύει η σύγχρονη ιατρική, ανάμεσά τους και η εξέταση του PSA.


Είναι ευθύνη του καθενός ξεχωριστά αλλά και καθήκον της κάθε Δημοτικής Αρχής ως θεσμού εγγύτερα από όλους στον πολίτη, να διασφαλίζει τη μετάδοση της γνώσης και όπου είναι δυνατόν, την παροχή των κατάλληλων προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες του. Ως Διαδημοτικό Δίκτυο θα προμηθεύσουμε με το ενημερωτικό υλικό του προγράμματος τους 140 Δήμους μέλη μας και θα παροτρύνουμε ιδίως τους Δήμους της Αττικής, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση δημοτών για εξέταση.            


 


Την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη επισήμαναν οι ειδικοί επιστήμονες.


Η κα Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ επισήμανε: Ο καρκίνος του προστάτη συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκετε στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην ΕΕ είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων.


 


Επίσης όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Γ. Στραβοδήμο, Επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας και Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας


« ο καρκίνος του προστάτη δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, και ως εκ τούτου δυστυχώς πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι τη εξάπλωση του καρκίνου. Ο κ. Στραβοδήμος πρόσθεσε:


 «Σκοπός είναι ένας καλά πληροφορημένος ασθενής να μπορεί να συμμετέχει μαζί με το γιατρό του σε αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα ζωής του. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο ( PSA) είναι η εξέταση που έδωσε τη δυνατότητα να διαγιγνώσκονται περισσότεροι καρκίνοι σε πρωϊμότερα στάδια , οπότε και να μπορούν να δοθούν στους ασθενείς πολλαπλές επιλογές θεραπείας.»


                     


           Μετάβαση στο περιεχόμενο