Εκατοντάδες ασθενείς – φορείς του AIDS περνούν καθημερινά από τα χέρια του κάθε κλινικού γιατρού χωρίς να το γνωρίζει

Print Friendly, PDF & Email  • Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ο ΙΣΑ προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού της νόσου

Από τον αριθμό των 400-600 περιστατικών που δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια κατ έτος, ραγδαία ήταν η αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του AIDS και συνεχίστηκε και το 2012. Συμφωνα με  επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τον Οκτώβριο 2012, δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.


Τα δύο τελευταία χρόνια, η ανθρωπογεωγραφία της νόσου μετατέθηκε κυρίως σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν για ‘οικονομία’ την ίδια σύριγγα και αναμολύνονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 46,6% των νέων κρουσμάτων HIV αφορά χρήστες και μόνο το 24,4% αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ στο 18,9% των δηλώσεων δεν διευκρινίζεται η οδός μετάδοσης.


Η ανοδική πορεία του επιπολασμού του AIDS  που προκύπτει από τα δηλωμένα περιστατικά των κρουσμάτων στους χρήστες αποτελεί απειλή που μπορεί να λάβει διαστάσεις πανδημίας, αν αναλογιστεί κανείς τα πολυάριθμα περιστατικά των μεταναστών από την Αφρική και την Ασία με AIDS  που δε δηλώνονται και δεν καταγράφονται πουθενά, ενώ μεταδίδουν ανεξέλεγκτα και απεριόριστα τη νόσο. Είναι αδιανόητο, ότι η εισροή μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη και η καταγραφή μεταναστών με AIDS δεν έχει θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτική!!! Κανείς δεν έχει χαρτογραφήσει τον αριθμό των αλλοδαπών, το υγειονομικό τους status, τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά ασθενειών που ενδημούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. 
Γιατί, εφόσον εκατομμύρια μετανάστες είναι απόντες ως πολίτες, δε μπορεί να ελέγξει η πολιτεία τις ασθένειες που φέρουν


Για τον αφοπλισμό αυτής της υγειονομικής βόμβας και την προστασία της κάθε οικογένειας που καθ΄ ομολογίαν κινδυνεύει, χρειάζεται μια εθνική στρατηγική πρόληψης καθολική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Μετά δε, το προεκλογικό πυροτέχνημα Λοβέρδου με τη στοχοποίηση των ιερόδουλων, υπήρξε αναστολή σε πολλούς ασθενείς με AIDS να δηλωθούν, ώστε να αποφευχθεί η στοχοποίησή τους.  Προσφύγαμε πέρυσι στον εισαγγελέα, διότι θεωρούμε η έλλειψη σεβασμού του κάθε ατόμου, η καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου δεν αποτελούν πολιτικές αλλά πολιτικά παιχνίδια, ανούσια και επιζήμια για όλους.


Όμως, σε ένα κράτος που ολοι οι οίκοι ανοχής λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς στοιχειώδη υγειονομικό έλεγχο, σε ένα κράτος που υποχρεωτική είναι η δήλωση των περιστατικών ελληνικής εθνικότητας, μένουν δυστυχώς ανεξέλεγκτοι πολλοί πληθυσμοί αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας αλλά και πληθυσμών υψηλού κινδύνου, χωρίς  καμία καταγραφή, χωρίς καμία προοπτική, χωρίς καμία εθνική στρατηγική και πρόληψη.


Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλούμε τους ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προτείνουμε:


1) να διατίθεται δωρεάν σύριγγες για τους χρήστες τόσο στα Κέντρα Αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης όσο και στα Κέντρα Απεξαρτησης.
 
2) να διατίθενται δωρεάν προφυλακτικά σε συντονισμένες δράσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και κυρίως


3) να ξεκινήσει άμεσα καθολική εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και πρόληψης της HIV λοίμωξης,  ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα συνείδησης και προστασίας από το AIDS σε κάθε πολίτη


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί – Πώς μπορείτε να φυλαχθείτε από το AIDS
  • Προσυμπτωματικός Έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου


  • Αύξηση διαθεσιμότητας βελονών, συρίγγων και προφυλακτικών.


  • Επικεντρωμένα προγράμματα ενημέρωσης σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.


  • Αύξηση της πρόσβασης σε προγράμματα υποκατάστασης οπιοειδών.


  • Ταυτοποίηση δικτύων μετάδοσης.


  • Ταυτοποίηση οροθετικών με αλυσιδωτή δειγματοληψία (RDS).


  • Κοινωνικές και δομικές παρεμβάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο