Εκατοντάδες Ανασφάλιστοι ασθενείς βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης για τον απολογισμό λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.   
-Το 82% των παιδιών είχε ανάγκη εμβολιασμού. Βόμβα για τη δημόσια υγεία η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.


-Το 54% είχε απολυθεί την τελευταία τριετία. Το 30% ήταν πρώην επιχειρηματίες.


-Το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε την έκκληση του ΙΣΑ  να νοσηλεύσει δωρεάν ανασφάλιστους ασθενείς με δυνητικά απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα


Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας. Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.


Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70% ήταν Έλληνες. Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.


Ένας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος  του ΟΑΕΕ που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του.


Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη.


Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο  ή εγκαταλειμμένο  σπίτι.


Οι ανασφάλιστοι


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις  εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες  πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον  ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.


Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός  αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι  οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη  καθώς  χρωστάνε στον ΟΑΕΕ  ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.


Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε  στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία , όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά. Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.», τόνισε ο κ. Πατούλης.


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής


Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.


Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείου, καλύψαμε  την φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.


Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε  για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε  εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία  ή στα  πολυϊατρεία τους.


Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο απεγνωσμένες, αναζητώντας βοήθεια.


Μεγάλη ανταπόκριση στην έκκληση για στήριξη και συνεργασία έχουν επιδείξει ο ΣΦΕΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με τη συμβολή 12 οδοντιάτρων, το ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ – Β΄ Μαιευτική –Γυναικολογική ΕΚΠΑ, στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ – Κυτταρολογικό Εργαστήριο, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων  MEDISYN, τα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης  GENESIS και MEDIMALL, τα ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα IATROPOLIS και ΠΡΟΛΗΨΗ, το Οφθαλμολογικό κέντρο OMMA, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φυσικοθεραπευτών, η  Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών, το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπολης και άλλα κέντρα.


Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας,  για την οποίαν  όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.


Επίσης το Ιατρείο προσέφερε τις  υπηρεσίες τους σε 102 παιδιά. Το 82% προσήλθαν για  δωρεάν  εμβολιασμό.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι: «Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 207 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις επόμενες δράσεις που ξεκινούμε μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα, είναι πολλοί οι συνάδελφοι που παρέχουν δωρεάν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται. Το Ιατρείο, στη διοικητική του στήριξη έχει 27 μέλη στελεχιακό δυναμικό από εθελοντές επιστήμονες και από την εθελοντική  συμμετοχή της Ένωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σήμερα, μόνο μέσα σε δύο μήνες, έχει εξελιχθεί σε Σταθμό εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Στόχος μας, στο επόμενο βήμα είναι η εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον βασικό Εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών. Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα  με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά. Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν το βασικό εμβολιασμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Αυτό είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία πριν να είναι αργά.»


Από την πλευρά του ο  Γενικός  Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής  Δήμτσας, είπε ότι: «Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει. Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες μητέρες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ως την μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια. Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου Β΄, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές γιατρούς και σε όλους εκείνους που καθημερινά και εθελοντικά προσφέρουν αγάπη στο συνάνθρωπο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι παρ όλες τις αντιξοότητες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ξεχασμένων συνανθρώπων μας.»


Επόμενα βήματα της κοινής προσπάθειας των ανωτέρω φορέων αποτελούν


1)  η Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού με τις Κινητές Μονάδες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ


2) ο Εφοδιασμός Ακριτικών και άγονων νησιών με φάρμακα και απαραίτητο υλικό για ανασφάλιστους πολίτες με πρόγραμμα επισκέψεων σε νησιά όπως η Χάλκη, η Σύμη, η Νίσυρος, το Καστελόριζο, η Αστυπάλαια, η Τήλος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, οι Φούρνοι, κ.α.


3) ο πιλοτικός προγραμματισμός 10 ενοριών που θα περιλαμβάνει  Ιατρική Εξέταση και χορήγηση χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής σε ενορίτες παραμελημένους και σε ανασφάλιστους


4) η μηνιαία Ιατρική Παρακολούθηση από εθελοντές του ΙΣΑ των Μονάδων Φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της ΜΚΟ Αποστολής


«Μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν 3 μήνες, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της Αποστολή και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαράζουν σήμερα έναν δρόμο που στοχεύει στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό, μια προσπάθεια από πολλούς για πολλούς, με γνώμονα την αγάπη για το συνάνθρωπο που μας χρειάζεται» σημειώνει ο κ. Πατούλης.


Απολογισμός λειτουργίας Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής  από 1 Φεβρουαρίου – 1 Απριλίου 2012.

Μετάβαση στο περιεχόμενο