Εισήγηση Δημάρχου Αμαρουσίου στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα 2009

Print Friendly, PDF & Email

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα σε ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα μεταβατικό τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει:

• το συνεχιζόμενο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη,
• τα χρηματοδοτούμενα τεχνικά έργα, που βρίσκονται στη φάση της τελικής ένταξης,
• καθώς και τα απαραίτητα γενικά έργα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας.

Ο λόγος που δεν φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει να κάνει με την εφαρμογή μετά την αλλαγή του, του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι το τεχνικό πρόγραμμα αντικαθίσταται από το ενιαίο πρόγραμμα δράσεων του Δήμου που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να καταρτίσουμε και να εκπονήσουμε μέσα στο 2009.
Ως τον Απρίλιο του 2009 , που θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό μας, θα προχωρήσουμε με το μεταβατικό τεχνικό πρόγραμμα, με το οποίο θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες που θέτουμε ως Δημοτική Αρχή για τη χρονιά που μας έρχεται.

Προτεραιότητες που υπηρετούν τόσο τις ανάγκες της πόλης και τα αιτήματα των δημοτών μας,
όσο και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας.

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του τεχνικού προγράμματος, αυτό θα το κάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Θα ήθελα όμως να τονίσω τρία σημεία.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι τα έργα που ως Δήμος εκτελούμε ή πρόκειται να εκτελέσουμε, είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά μας.

Όλοι γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια σε έργα που αποδείχτηκαν προβληματικά.

Οι Μαρουσιώτες πλήρωσαν πανάκριβα αποτυχημένες παρεμβάσεις και έργα αμφίβολης ποιότητας και επιβαρύνθηκαν εξαιτίας αυτών των επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής με δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων.

Κανείς δεν γνωρίζει που πήγαν αυτά τα χρήματα, και μην μου πει κανείς σε κτίρια και υποδομές που αύξησαν την περιουσία του Δήμου, γιατί θα σας πω ότι ξοδέψαμε χιλιάδες ευρώ για να καταστήσουμε λειτουργικά αυτά τα κτίρια.

Δεν σας κρύβω ότι είχαμε υπολογίσει μέσα από την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων, ένα ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατίθεντο κυρίως σε έργα στις γειτονιές της πόλης.

Γειτονιές που για πολλά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Η αναχρηματοδότηση δεν προχώρησε, τόσο εξαιτίας της καθυστέρησης που προκάλεσαν οι αναίτιες και αστήρικτες ενστάσεις ορισμένων συμπολιτών μας, όσο και λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, σας διαβεβαιώνω ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας βάζουν από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας αυτοί που παίζουν πολιτικά και προσωπικά παιχνίδια, σε βάρος της πόλης και των πολιτών.

Το ποιοι είναι αυτοί δεν χρειάζεται να το πω, το έχω κάνει άλλωστε επανειλλημένως. 

Το δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω είναι πως για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο μεταβατικό τεχνικό μας πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ.

Και μάλιστα εξασφαλισμένη μέσα από πόρους που έχουμε διεκδικήσει και κερδίσει από την Πολιτεία.

Το τρίτο σημείο που θέλω να σταθώ είναι πως με τα έργα και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε για το 2009 ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τη χρονιά αυτή, είναι ξεκάθαρη η στροφή που κάνει η διοίκηση μας προς τις γειτονιές.

Το κύριο βάρος του προγραμματισμού μας αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων που μας έχουν θέσει οι κάτοικοι από διάφορες περιοχές του Αμαρουσίου εκτός κέντρου.

Αφορά έργα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές, που θα έπρεπε να διαθέτει μια σύγχρονη πόλη σαν το Μαρούσι.

Αλλά και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, υποδομές που αναδεικνύουν το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Αμαρουσίου και μας επιτρέπουν να στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που μας χρειάζονται πραγματικά.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος μπορώ με περηφάνια να πω πως με βάση το τεχνικό μας πρόγραμμα, το 2009 θα καταφέρουμε επιτέλους να κλείσουμε για πάντα το ζήτημα της αποχέτευσης στην πόλη μας.

Θα ολοκληρωθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα έργα που θα διασφαλίζουν ότι κανένα νοικοκυριό στο Μαρούσι δεν θα είναι χωρίς αποχέτευση το 2009.

Ότι δεν θα υπάρχουν το 2009 πολίτες β’ κατηγορίας στο Μαρούσι, στο ζήτημα αυτό.

Κι έχουμε εξασφαλίσει από το ΠΕΠ Αττικής 1,2 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουμε πράξη τη δέσμευση
αυτή.

Τα έργα αυτά θα γίνουν κυρίως στις περιοχές του Σωρού και της Λάκκας Κόττου.

Επίσης μέσα στο 2009 ξεκινούν έργα οδοποιίας, ασφαλτόστρωσης, βελτίωσης  και διάνοιξης οδών καθώς και κατασκευής πεζοδρομίων, στις περιοχές του Παραδείσου και του Ψαλιδίου, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ επίσης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις οριζόντιες δράσεις του ΘΗΣΕΑ.

Ενώ σε όλο το Μαρούσι έχουμε προϋπολογίσει 3,4 εκ. ευρώ συνολικά για έργα οδοποιίας.

Μια πόλη φιλική και ανθρώπινη σαν το Μαρούσι οφείλει να δίνει έμφαση στις υποδομές που αφορούν τη νέα γενιά.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διασφαλίσει από το ΟΣΚ 410 χιλιάδες ευρώ, για την ανακατασκευή των προαύλιων χώρων σχολικών κτιρίων της πόλης.

Ενώ θα δημοπρατήσουμε την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο γυμνάσιο και λύκειο, με εξασφαλισμένη από τον ΟΣΚ χρηματοδότηση ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Και το 2009 κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά στην προσπάθεια που κάνουμε για να σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων οικογενειών της πόλης.

Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών και το ΠΕΠ Αττικής, προχωράμε στην κατασκευή ενός νέου παιδικού σταθμού στην Κοκκινιά και στην επέκταση του σταθμού της Αριστοτέλους.

Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει επίσης και το έργο που αφορά τη δημιουργία πράσινων διαδρομών, έργο ενταγμένο στο ΠΕΠ Αττικής και με προϋπολογισμό 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ επίσης έχουμε προβλέψει τη διάθεση ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα άμεσης επέμβασης.
Για παρεμβάσεις που θα απαιτηθεί να γίνουν από το Δήμο μας μέσα στην επόμενη χρονιά προκειμένου η πόλη και οι γειτονιές της να παραμείνουν λειτουργικές και βιώσιμες για τους κατοίκους τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ύψος του τεχνικού προγράμματος του 2009 ανέρχεται στα 14,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτό το ποσό , το 85% προέρχεται από πόρους εκτός Δήμου, από πόρους που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε.

Πόρους που θα διατεθούν σε έργα που χρειάζεται η πόλη και τα οποία θα υλοποιηθούν χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης μας ούτε ένα ευρώ.

Το μήνυμα λοιπόν που ως Δημοτική Αρχή στέλνουμε σήμερα στο Μαρούσι, σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά της, είναι ξεκάθαρο.

Για μας δεν υπάρχουν πολίτες και γειτονιές Α’ και Β’ κατηγορίας.

Για μας ο τρόπος να κάνεις έργα δεν είναι να δανείζεσαι διαρκώς και να φορτώνεις με χρέη την πόλη και τους δημότες.

Αλλά να διεκδικείς και να διαχειρίζεσαι το αποτέλεσμα της διεκδίκησης με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης του επιχειρησιακού μας σχεδίου, θα είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στην πόλη.

Είχαμε πει ότι για τη Δημοτική μας Αρχή το 2007 ήταν χρονιά σχεδιασμού.

Και από το 2008 ξεκινά η υλοποίηση του έργου.

Σήμερα μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι το 2009 θα είναι η χρονιά, που το έργο αυτό θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην πόλη.

Είναι ένα έργο που στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα που έχει ορίζοντα τετραετίας και προοπτική οκταετίας.

Ένα έργο και ένα πρόγραμμα που υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, να κάνουμε το Μαρούσι μια πραγματικά ανθρώπινη και λειτουργική πόλη, πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο των Βορείων Προαστίων.

Σας ευχαριστώ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο