Εθνικός Κίνδυνος η Υγειονομική Εγκατάλειψη των Απομακρυσμένων Περιοχών: Το Καστελλόριζο εδώ κι ένα χρόνο χωρίς εξειδικευμένο γιατρό

Print Friendly, PDF & Email


  • ιατρεία φαντάσματα στα νησιά με πανάκριβα μηχανήματα κλειδωμένα σε αποθήκες  • χωρίς φαρμακεία και γιατρούς σειρά νησιών του Αιγαίου


«Εδώ και τώρα εξειδικευμένος γιατρός στο Καστελλόριζο» ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτυου και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κου Γιωργου Πατούλη από το ακριτικό Καστελλόριζο, στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου με θέμα: Η φροντίδα Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και στις ευπαθείς ομάδες. «Αραχνιασμενια τα συστήματα τηλεϊατρικής, αγροτικοί γιατροί αποσπαμένοι για λίγες μέρες, εγκαταλελειμμένοι οι Ακρίτες του Καστελλόριζου στο έλεος του Θεού. Το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; Όχι μόνο μόνιμος εξειδικευμένος γιατρος δεν ήρθε, αλλά έκλεισε φέτος και το φαρμακείο. Ας μας απαντήσει η ηγεσία του ΥΥΚΑ γιατί το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, αυτό που μεγαλώνει εθνικούς ευεργέτες έχει μόνο 5-7 μέρες το μήνα αποσπασμένους γιατρούς. Ας μας απαντήσουν οι ιθύνοντες της υγείας γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ζωής και θανάτου στους εθνικούς συνοριοφύλακες της πατρίδας μας. Τα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβα μηχανήματα  μένουν κλειδωμένα σε αποθήκες γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εκθέτει διεθνώς τη χωρα μας, απειλεί την τουριστική της ανάπτυξη και το κυριότερο  εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους» τόνισε ο   Γιώργος  Πατούλης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που εξηγεί ότι την κατασταση αυτή εκμεταλλεύεται η Τουρκία η οποία ναυπηγεί πλωτό νοσοκομείο για να περιθάλψει τους ακρίτες μας.


Από τη μεριά του ο Αν Δήμαρχος Μεγίστης κος Γιώργος Αχλαδιώτης δήλωσε «Είμαστε αποκλεισμένοι, στο έλεος του Θεού, χωρίς γιατρό και χωρίς βοήθεια.  Επιτέλους, ας θωρακίσει η Ελλάδα τα σύνορά μας, την Υγεία μας, τη Ζωή μας, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αυτός είναι ο αγώνας μας: Να ζήσουμε  τη μέρα εκείνη που και εμείς θα έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη ζωή όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες».


Η ανάγκη χαραξης εθνικής πολιτικής για την υγειονομική κάλυψη των ακριτικών περιοχών της χώρας ήταν το κεντρικό μήνυμα του  9ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ)   που διεξήχθη στο Καστελόριζο.(7-8 Ιουνίου).


Όπως τονίστηκε στο συνέδριο οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας έχουν εγκαταλειφτεί υγειονομικά  και ζουν με την αγωνία εαν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν. Με δεδομένο την έναρξη της τουριστικής περιόδου η κατάσταση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και απειλεί να εκθέσει διεθνώς η χώρα μας. 


Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Καστελόριζο εδώ και ενάμισι χρόνο είναι κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του  νησιού καλύπτονται με συνεχείς 15θημερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου. Ετσι όμως ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.


Στην Χάλκη έδω και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού . Η Κύθνος και η Κέα είναι καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, ενώ στην Αμοργό ο γιατρός φεύγει και μένει το νησί χωρίς βοήθεια. Περισσότεροι από 3.000 κατοικοι στην Σύμη έχουν έναν γιατρό ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά την διαρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000.


Στην Πάτμο και στα Κήθυρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιαστούν επαρκώς ενώ ιατρείο φάντασμα είναι και το πολυδύναμο ιατρείο στον Ολυμπο της Καρπάθου.


Χωρίς φαρμακείο εχουν μείνει το Καστελόριζο και οι Λειψοί και οι ασθενείς ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρούν ένα παυσίπονο. Οπως τονίστηκε οι κάτοικοι των νησιών μας ζούν με την αγωνία αν θα ζήσουν η θα πεθάνουν. Την ίδια ώρα πετιούνται χρήματα για άσκοπες αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά περισσότερα απ΄ ότι θα στοίχιζε η στελέχωση των ιατρείων των νησιών.


Όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι του Δικτύου τα ιατρεία μένουν υποστελεχωμένα καθώς η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς και οι θέσεις παραμένουν κενές. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας που σε πολλές περιπτώσεις διασφαλίζει την διαμονή και τη σίτιση του γιατρού εντούτοις δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ακόμα και  γιατροί που υπηρετούν για χρόνια στα νησιά έχει παρατηρηθεί να εγκαταλείπουν την θέση τους με στόχο να φύγουν στο εξωτερικό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο