Εγκαινιάστηκε η έδρα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email|download _.jpg file 44 KB|

Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα παίξει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του οποίου η Κεντρική Έδρα εγκαινιάστηκε σήμερα στην οδό Θεμιστοκλέους 3 στο Μαρούσι, από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.
Παράλληλα έγιναν τα εγκαίνια του γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου που θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο.
Στα πλαίσια της ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος , ανέφερε τα εξής.


« Μέσα στον επόμενο μήνα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο οποίο θα προσδιοριστεί ως ιδιαιτέρως σημαντικός ο ρόλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α.

 

Το υπουργείο Υγείας θα υποστηρίξει θεσμικά, υλικά και ηθικά το Διαδημοτικό Δίκτυο, καθώς συμβαδίζει με την νέα αντίληψη για τον σημαίνοντα ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και κυρίως της πρόληψης.
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας είναι σημαντικός αρωγός στην προσπάθειά μας για ένα πλήρες σύγχρονο και λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.”


Παράλληλα ο υπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη για την ίδρυση του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και κατέληξε ως εξής:


”Συγχαίρω τον κ. Πατούλη καθώς με γρήγορους ρυθμούς υλοποιεί όλα όσα είχε δεσμευθεί απέναντι στους κατοίκους του Αμαρουσίου, ενώ παράλληλα σφυρηλατεί σχέσεις συνεργασίας με τους άλλους Δήμους ”


Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ” η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει λόγο και ρόλο σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς βρίσκεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον σε επαφή με τον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα”


Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης παρουσίασε το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου και τόνισε το σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού, ο οποίος αποτελεί την κορυφαία έκφραση του κοινωνικού μας πολιτισμού.


Σχετικά με το σημαντικό έργο το οποίο πρόκειται ν’ αναλάβει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας ο κ. Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι η δράση του θα επεκταθεί στους παρακάτω τομείς:  • την καταπολέμηση και την προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

  • την άσκηση προληπτικής ιατρικής και την υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού

  • την ιατροκοινωνική και επιδημιολογική έρευνα

  • την ιατρική της εργασίας

  • την παροχή υπηρεσιών προσχολικής και σχολικής υγιεινής

  • την ενημέρωση του κοινού σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς επίσης και για ασθένειες που απειλούν την ανθρωπότητα

  • την έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

  • την αγωγή υγείας

  • την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής Φροντίδας

  • την αγωγή στοματικής υγιεινής.

T ο Διαδημοτικό Δίκτυο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και αριθμεί 32 Δήμους -μέλη , ενώ επιπλέον 23 Δήμοι απ όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης.


Το Δίκτυο έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές δράσεις που αφορούν την συνένωση των δυνάμεων των Δήμων στο τομέα της πρόληψης και της υγείας, τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των δομών υγείας στους Ο.Τ.Α και τη διαδημοτική συνεργασία.


Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις που πρόκειται ν αναλάβει το Δίκτυο είναι και το Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης Ευ Ζην το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.


Το Καινοτόμο Σχέδιο – το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη- έχει υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενταχθεί στα προγράμματα χρηματοδότησης του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Αποτελεί μια Διαδημοτική Συνεργασία στους τομείς υγείας και περιβάλλοντος και αφορά στην ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων του και των παρεχομένων υπηρεσιών του με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο