Δικαίωση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη για το οικόπεδο της ΚΕΔ στην Α. Φιλοθέη

Print Friendly, PDF & Email

Παραδόθηκε σήμερα από την ΚΕΔ στο Δήμο Αμαρουσίου, το παραχωρητήριο του ακινήτου στο οποίο θα κατασκευαστεί στην Αγία Φιλοθέη το 8ο Γυμνάσιο και το 9ο Λύκειο Αμαρουσίου.

Δόθηκε σήμερα στο Δήμο Αμαρουσίου από την ΚΕΔ το οριστικό παραχωρητήριο του δημόσιου ακινήτου, εμβαδού 7.800 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης, στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο σχολικό συγκρότημα στο οποίο θα στεγαστούν το 8ο Γυμνάσιο και το 9ο Λύκειο Αμαρουσίου.

Η παραχώρηση αυτή είναι το θετικό αποτέλεσμα της  διεκδίκησης από το Δημόσιο  της συγκεκριμένης έκτασης από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη. Διεκδίκηση που είχε ως στόχο την ικανοποίηση ενός  πολύχρονου αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, που αφορούσε την κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς σχολικού συγκροτήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών της συγκεκριμένης γειτονιάς.

Με την παραχώρηση στο Δήμο του οικοπέδου, πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα οι διαδικασίες κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος, αφού ήδη έχουν γίνει από πλευράς Δημάρχου Αμαρουσίου οι απαραίτητες ενέργειες προς την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Μαρούσι και ιδιαίτερα για την περιοχή της Αγίας Φιλοθέης. Δικαιώνονται οι προσπάθειες που ως Δήμαρχος ξεκίνησα από το 2007, με τη συμπαράσταση των κατοίκων και των μαθητών της περιοχής, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο χώρο, στον οποίο θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολικό συγκρότημα. Σήμερα έγινε το πιο αποφασιστικό βήμα, που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στον τελικό μας στόχο. Πλέον όλοι μαζί συνεχίζουμε την προσπάθεια , αυτή τη φορά για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες κατασκευής του σχολείου στο οικόπεδο που πετύχαμε να μας παραχωρηθεί. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τις προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου μας, που είχαν αναγκάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά της συγκεκριμένης γειτονιάς να μαθαίνουν γράμματα σε ένα παράνομο και επικίνδυνο κτίριο, που μόνο σχολείο δεν ήταν. Ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη συνέπεια και υπευθυνότητα της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, που αποδεικνύει στην πράξη ότι γνωρίζει να διεκδικεί με αποτελεσματικότητα προς όφελος της πόλης και των κατοίκων. Που αποδεικνύει ότι ξέρει να κάνει τις δεσμεύσεις της πράξη.


Σύντομο Ιστορικό της διαδικασίας ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων 8ου Γυμνασίου & 9ου Λυκείου Αμαρουσίου.


Ο Δήμος Αμαρουσίου, με στόχο την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, για την ανέγερση δύο νέων σχολικών μονάδων (ενός Γυμνασίου και ενός Λυκείου στην περιοχή της Αγ. Φιλοθέης Αμαρουσίου), προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:


Μετά το από 03-09-2008 πρακτικό καταλληλότητας & επιλογής χώρου της Επιτροπής του άρ. 3 του Ν. 513/1976 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρ. 18 παρ. 6 του Ν. 3467/2006) για την ανέγερση διδακτηρίου του 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αμαρουσίου, προκρίθηκε η καταλληλότητα οικοπεδικής έκτασης εμβαδού 7.000 τ.μ. περίπου, μεταξύ των οδών Νίκης και Φιλίας (Ο.Τ. 31) μαζί με την έκταση του υπάρχοντος διδακτηρίου.


Κατόπιν, και προκειμένου η έκταση αυτή να παραχωρηθεί το συντομότερο στον Ο.Σ.Κ., ώστε να αρχίσει η ανέγερση των διδακτηρίων, ο Δήμος Αμαρουσίου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κ.Ε.Δ. για την διαχείριση της οικοπεδικής αυτής έκτασης. Με την υπογραφή του μνημονίου αυτού, άρχισε από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου μία συγκροτημένη προσπάθεια προς τις απαιτούμενες κατευθύνσεις, η οποία είχε επιτυχή κατάληξη, ώστε να ανακληθεί η προγενέστερη παραχώρηση τμήματος του χώρου αυτού προς την Υπηρεσία Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά τις ενέργειες αυτές από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπέγραψε την υπ’ αρ. 8639/01-10-2009 απόφαση μερικής ανάκλησης της παραχώρησης αυτού του οικοπεδικού χώρου, που έχει προκριθεί για την ανέγερση των σχολικών μονάδων.


Μετά τις παραπάνω ενέργειες, ο Δήμος Αμαρουσίου απευθύνθηκε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.) με το υπ’ αρ. πρωτ. 69049/16-10-2009 έγγραφο του Δημάρχου Αμαρουσίου, προκειμένου πλέον ο Ο.Σ.Κ. να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά το συντομότερο δυνατό έναρξη της κατασκευής των δύο νέων σχολικών μονάδων.


Επίσης, ο Δήμος Αμαρουσίου απέστειλε επιστολές προς την Κ.Ε.Δ., ζητώντας και τυπικά την υπογραφή του παραχωρητηρίου του εν λόγω χώρου, όμως η Κ.Ε.Δ. μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό του Δήμου, με την αιτιολογία ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, στερούταν Δ.Σ. Σημειώνεται, ότι μόλις πρόσφατα ορίσθηκε στο νέο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ., το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα πριν λίγες μέρες.


Περαιτέρω, ο Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε και στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο συγκεκριμένο Ο.Τ., ώστε να είναι συμβατή η χρήση του ακινήτου για την ανέγερση των σχολικών μονάδων. Κατόπιν, απεστάλη ο σχετικός φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη Νομαρχία για έγκριση, όμως λόγω καθυστέρησης της Νομαρχίας στο θέμα αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου επανήλθε με επιστολές, ακόμα και προς τον κ. Νομάρχη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Νομαρχία.
Επισημαίνεται, ότι μέχρι σήμερα το 8ο Γυμνάσιο και 9ο Λύκειο Αμαρουσίου στεγάζονται σε χώρο επί της οδού Νίκης αρ. 46 (Ο.Τ. 31). Στον εντός σχεδίου χώρο αυτόν, έκτασης 2.894 τ.μ., ανεγέρθηκαν τα εν λόγω διδακτήρια το έτος 1997, χωρίς οικοδομική άδεια. Το γεγονός αυτό, πιστοποιεί και η ανωτέρω Επιτροπή στο από 03-12-2007 Πρακτικό της.


Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα παρανόμως οικοδομηθέν σχολικό συγκρότημα, αλλά άμεσα προχώρησε στην υλοποίηση μιας πάγιας δέσμευσης προς την τοπική κοινωνία: της ανέγερσης σύγχρονων σχολικών μονάδων σε χώρους ενδεδειγμένους για το σκοπό αυτόν. Από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου καμία ενέργεια δεν έχει απομείνει, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός. Αναμένουμε πλέον από πλευράς του Ο.Σ.Κ. την έναρξη των εργασιών.


Επειδή όμως, παρά την έγκαιρη αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας, συνεχίσαμε να επιμένουμε. Κατόπιν, συνεχών άκαρπων αιτημάτων aγια συνάντηση με την κ. Υπουργό Παιδείας, ώστε να συζητήσουμε από κοντά το ζήτημα αυτό και αφού μας παρέπεμψε στον αρμόδιο σύμβουλό της για θέματα σχολικής στέγης (κ. Πατσαρούχας), ο τελευταίος μας ενημέρωσε ότι ο Ο.Σ.Κ. σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε προς το Υπουργείο, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η ανάκληση της παραχώρησης που είχε γίνει προς το τότε Υπουργείο Γεωργίας!
Για το λόγο αυτόν, επανήλθαμε στις 21-05-2010 πιεστικά τόσο προς την Κ.Ε.Δ. για την αποστολή παραχωρητηρίου για το εν λόγω οικοπεδικό τμήμα, όσο και προς τον Ο.Σ.Κ. όπου επαναδιαβιβάσαμε το σχετικό φάκελο, καθώς και προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.


Αφού καμία απάντηση δε λάβαμε ουδέποτε στα ανωτέρω έγγραφά μας από την Κ.Ε.Δ., επανήλθαμε τόσο σε προφορικές οχλήσεις μας προς τον Δ/νοντα Σύμβουλο, αλλά προχωρήσαμε και στην αποστολή νέας επιστολής προς την Κ.Ε.Δ. στις 04-01-2011, καθώς και στην αποστολή εξωδίκου δηλώσεως στις 31-01-2011, απαιτώντας να λήξει η μοναδική εκκρεμότητα για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης των νέων σχολικών μονάδων.


Στη συνέχεια και κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν, κι αφού ακολούθησαν νέα παράσταση του Δημάρχου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητών στα γραφεία της ΚΕΔ, τελικά το Δ.Σ. της ΚΕΔ στην 4η συνεδρίαση του στις 7-4-2011 ενέκρινε την παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο