Δημόσια ομολογία Γερουλάνου των λανθασμένων χειρισμών του στο ζήτημα του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη

Print Friendly, PDF & Email

Η χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού Πέτρου Γερουλάνου, στην εκπομπή του Κώστα Λασκαράτου, στον ANT1 RADIO, αλλά και όσα ανέφερε σχετικά με τους χειρισμούς του στο ζήτημα της δημοπρασίας του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, επιβεβαιώνουν όλα όσα υποστήριζε ο Δήμος Αμαρουσίου.


Ο κ. Υπουργός παραδέχθηκε ότι:  1. απέτυχε να αγοράσει από την οικογένεια Λούη το Κύπελλο του Ολυμπιονίκη

  2. οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού πράγματι γνωμάτευσαν ότι το Κύπελλο δεν αποτελούσε εθνικό κειμήλιο, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την έξοδο του από τη χώρα και στη συνέχεια τη δημοπράτησή του.

  3. οι υπηρεσίες που προΐσταται δεν έκαναν τίποτε έστω κι εκ των υστέρων και μετά την έκκληση του Δήμου Αμαρουσίου προκειμένου να χαρακτηριστεί το Κύπελλο του Σπύρου Λούη εθνικό κειμήλιο κι έτσι να υποχρεωθούν να το επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μη δημοπρατηθεί.

Τί δεν είπε ο κύριος Υπουργός:  1. ότι δεν αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, ούτε οι υπηρεσίες του τη σοβαρότητα του θέματος και τον κίνδυνο να χαθεί για πάντα από τη χώρα ένα σημαντικό εθνικό και αθλητικό κειμήλιο. Εάν δεν υπήρχε η άμεση αντίδραση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, και το κάλεσμα που απηύθυνε για εθνική κινητοποίηση ώστε να μην χαθεί το Κύπελλο, σήμερα η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.

  2. ότι δεν αξιοποίησε την προσφορά ενός σημαντικού ποσού που εξασφάλισε ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω χορηγίας του Ομίλου Λάτση προκειμένου να αγοραστεί από την Ελλάδα το Κύπελλο.

  3. ότι δεν απάντησε ποτέ στο εξώδικο που του έκανε ο Δήμος Αμαρουσίου πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, με το οποίο ο Δήμος του ζητούσε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε το Κύπελλο να χαρακτηρισθεί εθνικό κειμήλιο και να μην μπορεί να δημοπρατηθεί.

  4. ότι εάν δεν υπήρχε το ίδρυμα ‘Σ. Νιάρχος’, σήμερα ήταν πολύ πιθανό το Κύπελλο του Σπύρου Λούη να κοσμούσε κάποια ιδιωτική συλλογή συλλέκτη σε χώρα του εξωτερικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο