ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας Γ. Πατούλης, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης με την Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κα. Τζένη Κουρέα -Κρεμαστινού και τον Ψυχίατρο κ. Ελευθέριο Μέλλο.
|download file .jpg 130KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης από το βήμα του Συνεδρίου εισηγήθηκε τη δημιουργία Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος στους Δήμους.
|download file .jpg 135KB|


Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας με κεντρικό θέμα: «Προαγωγή Υγείας στην Οικονομική κρίση» συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης.


Στη εισήγηση του ο κ. Πατούλης, παρουσία της Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας κας Αγγ. Μωραϊτάκη – Τσάμη, του Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών και Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, του Προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα και πολλών λειτουργών της Υγείας, αναφέρθηκε κατ’ αρχή στην ελληνική πραγματικότητα, με ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα κενά που εμφανίζει η χώρα μας στην καταπολέμηση του καπνίσματος.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εισηγήθηκε τη δημιουργία Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος στους Δήμους, τονίζοντας ότι «έχει εκπονηθεί ένας πλήρες σχέδιο για τη λειτουργία τους εντός των υπαρχόντων δομών των Δήμων, όπως τα Πολυιατρεία, αλλά και στα Ειδικά Κέντρα Πρόληψης, που έχει προτείνει να τα αντικαταστήσουν, ως Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Στόχος –πρόσθεσε- είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των καπνιστών, η θεραπευτική παρέμβαση και η πρόληψη των υποτροπών, καθώς και η αντιμετώπιση ειδικών ομάδων καπνιστών.


Υπογράμμισε επίσης ότι για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για μείωση των καπνιστών κατά 10% έως το 2012 οι ειδικοί στην έκθεση EQUIPP συνιστούν τα εξής:
– Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.
– Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.
– Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.
– Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.
– Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.
– Να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο