Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη: Με κοινό μέτωπο Δήμων και Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. θα ανατρέψουμε μια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση

Print Friendly, PDF & Email

Mε αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. πληρώνουν κι αυτοί τις συνέπειες μιας αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, η οποία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα κάνει μέρα με τη μέρα ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη μετά την ψήφιση από την Κυβέρνηση του 4ου Μνημονίου. Πλέον οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν με ακόμη λιγότερα χρήματα κι ακόμη λιγότερο προσωπικό.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε μια λέξη διαφωνίας απέναντι σε ένα πρόγραμμα που υποχρεώνει τους Δήμους να λειτουργήσουν με μειωμένους κατά 35% πόρους. Με ακόμη λιγότερο αριθμό εργαζομένων, αφού δεν θα επιτραπεί καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τα επόμενα χρόνια. Αλλά και με εξωπραγματικά πλεονάσματα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Ενώ όσο δεν δίνεται μια συνταγματικά νόμιμη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν οι Δήμοι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η συντήρηση του πρασίνου καθώς και κρίσιμων υποδομών των πόλεων μας. 

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. και τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούν να εργάζονται με ακόμη χαμηλότερους μισθούς και το κυριότερο, θα αναγκαστεί μικρότερος αριθμός από αυτούς, αφού κάθε χρόνο που περνά αποχωρούν χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς να αναπληρώνεται η θέση τους, να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Σκουρλέτης ήξερε το προηγούμενο διάστημα να εκφράζει δημόσια τη διαφωνία τους για μια σειρά από ζητήματα όπως η επένδυση στις Σκουριές, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κλπ. Για την τραγική κατάσταση όμως που οδηγούνται οι Δήμοι μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου δεν έβγαλε τσιμουδιά. Αυτό σημαίνει είτε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του, είτε ότι αδιαφορεί για την Αυτοδιοίκηση και9 τους εργαζόμενους στους Δήμους.

Ότι κι αν ισχύει, εμείς θα ανατρέψουμε την αδιέξοδη πολιτική του.

Θα δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους μας και θα διεκδικήσουμε να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Μια μεταρρύθμιση που θα θέτει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, αλλά και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων  μας.

Ο κ. Σκουρλέτης έχει μια επιλογή. Η θα συνεργαστεί μαζί μας, ή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί. 

 

Σχετικά αρχείαΔήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη: Με κοινό μέτωπο Δήμων και Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. θα ανατρέψουμε μια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο