Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Να εφαρμοστεί επιτέλους μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό “Σταγόνα στον ωκεανό προσφύγων” που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας οι 2.500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας που εξήγγειλε η κα Χριστοδουλοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. για τη μη νόμιμη μετανάστευση στη χώρα μας το τελευταίο επτάμηνο, δυστυχώς επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζει η Κ.Ε.Δ.Ε. σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η χώρα δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό ενώ η Κυβέρνηση εδώ και 7 μήνες προσπαθεί, με σπασμωδικές κινήσεις να το διαχειριστεί.

Το κύριο βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος το έχουν σηκώσει οι νησιωτικοί Δήμοι που αποτελούν τους χώρους πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών. Ο Δήμαρχος Σάμου, Αγγελόπουλος Μιχάλης, ο Δήμαρχος Λέσβου, Γαληνός Σπύρος, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Γαλούζης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Λέρου, Κόλιας Μιχάλης, ο Δήμαρχος Κω, Κυρίτσης Γιώργος και άλλοι συνάδελφοι, με προσωπικό κόστος έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς να διαθέτουν ούτε τους πόρους, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να αντεπεξέλθουν στο εγχείρημα αυτό.

Η ένταση του προβλήματος είναι τεράστια τόσο για τους νησιωτικούς Δήμους, όσο και για την Αττική που στη συνέχεια διοχετεύονται οι μετανάστες και πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων μόνο στο πρώτο επτάμηνο του 2015 έφτασε στους 156.726 (αυτός ήταν ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές) .

Μπροστά σε αυτό το μέγεθος,ακούστηκε στα αυτιά μας ως ανέκδοτο η  χθεσινή δήλωση της αρμόδιας Υπουργού κας Χριστοδουλοπούλου, ότι θα δημιουργηθούν 2.500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας ως το τέλος του 2015, όταν στη χώρα μας θα έχουν εισέλθει πάνω από 200.000.

Όταν μόνον στη Λέσβο έχουν εισέλθει 61.000 και στη Σάμο 14.600, οι 2.500 θέσεις φιλοξενίας της κας Χριστοδουλοπούλου μοιάζουν με “σταγόνα στον ωκεανό προσφύγων” που έχουν κατακλύσει τη χώρα και κυρίως τα νησιά μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στην εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί επιτέλους και να σταματήσει να αναζητά δικαιολογίες στις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί επί των ημερών της διογκώθηκε κατά 500% ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα.

Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει πλέον άλλες δυνατότητες διαχείρισης του προβλήματος, έχει σηκώσει αρκετό βάρος και δεν μπορεί άλλο να ακούει δηλώσεις σαν τη χθεσινή της κας Υπουργού, που επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Το αποτέλεσμα είναι, η χώρα μας, αντί να δίνει ελπίδα στους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

Δυστυχώς δεν μας λείπουν μόνον οι πόροι, μας λείπει και το σχέδιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο