Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να βγει από την κρίση

Print Friendly, PDF & Email

Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της , για να χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, την Ελλάδα από την Αρχή

 

Τις τελευταίες δέκα ημέρες είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ το βασικό πολιτικό πλαίσιο και τις προγραμματικές  προτεραιότητες από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας,  με τις οποίες φιλοδοξούν αφενός να οδηγήσουν την χώρα ξανά στην ανάπτυξη.

Αφετέρου, να δώσουν ξανά στην κοινωνία ελπίδα κι αυτοπεποίθηση.

Ακούσαμε με ικανοποίηση από το στόμα του κ. Πρωθυπουργού , του κ. Τσίπρα, ότι για τη σημερινή Κυβέρνηση κύρια έγνοια “είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν».

Δεν ακούσαμε όμως από εκείνον ούτε μια αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους , με αποκέντρωση και μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από τα πάνω προς τα κάτω. Από το χρεοκοπημένο Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού.

Ακούμε πολλά από την κυβέρνηση για την απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης . Αλλά  δεν ακούμε τίποτα για ουσιαστικές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, με αιχμή του δόρατος τους Δήμους, όπως υπαγορεύει η απλή λογική.

Ακούσαμε επίσης από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , τον κ. Μητσοτάκη και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του, ότι “οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα”.

Για να κερδίσουμε όμως τα καλύτερα που αξίζουμε , χρειάζονται ουσιαστικές , γνήσιες μεταρρυθμίσεις. Και γνήσια μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην αποκέντρωση και στον αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων στην ανάκαμψη και στην τοπική ανάπτυξη. Αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών,  στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Γνήσια μεταρρύθμιση είναι η πραγματική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και επιχείρησης, του ελεύθερου επαγγελματία και του νέου επιστήμονα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.  

Για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά το κεφάλι ψηλά, πρέπει να στηριχθούμε ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, στις δικές μας δυνάμεις.

Στο δικό μας σχέδιο. Στους δικούς μας θεσμούς. Στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Χρειάζεται να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να εργαστούμε συλλογικά κι όχι κομματικά.

Χρειάζεται να στηριχθούμε σε θεσμούς που εμπιστεύονται οι πολίτες κι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λειτουργούν υπερβαίνοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες,  , όπως είναι η Αυτοδιοίκηση, στην οποία πρέπει να δοθούν νέοι ρόλοι και νέες αρμοδιότητες.

Η Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει μέρος του εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παρακμή. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να αλλάξει ταχύτητα. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν όλες οι χώρες της Ευρώπης για να βγουν από την κρίση.

Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της , με όραμα, επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις , για να χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, την Ελλάδα από την Αρχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο