Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία Κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στους Δήμους

Print Friendly, PDF & Email

Με τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης και με το 4ο Μνημόνιο, έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση , για να πετύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τιμωρεί τους συνεπείς και τους οικονομικά αδύναμους.

  • Τιμωρεί τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου.
  • Τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Τιμωρεί την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, αφού μειώνει από το 2018 κατά 1,8 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που αποδίδεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις νέες περικοπές, είναι αστείο. Επικαλούνται ότι πλέον οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι πλεονασματικοί. Δηλαδή τιμωρούν τους Δήμους με περικοπές πόρων επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα, κι επιβραβεύουν το Κεντρικό Κράτος που εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση με την πράξη αυτή, που αποτυπώνεται στις σελίδες του πολυνομοσχεδίου, έχει αποφασίσει να εξοντώσει την Αυτοδιοίκηση, το μόνο θεσμό του Κράτους που λειτουργεί ακόμη και στηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια,  τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν πρόκειται να μείνει απαθής.

Αναρωτιόμαστε για ποια μεταρρύθμιση στο Κράτος μπορούμε πλέον να μιλάμε, όταν η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό;

Αν θέλει η Κυβέρνηση να βρει πόρους, ας περιορίσει τις σπατάλες, να σταματήσει τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων συμβούλων και συνεργατών, να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Να  προσελκύσει επενδύσεις αντί να τις σαμποτάρουν τα στελέχη της, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση της φορολογητέας ύλης.

Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οδηγήσει σε κλείσιμο τους Δήμους μας.

Η ανατροπή μιας αδιέξοδης πολιτικής , που υπηρετεί όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά τις εντολές των δανειστών , αποτελεί για μας μονόδρομο πλέον.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Δήμους ώστε να αποφασίσουμε από κοινού, την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο