Γ. Πατούλης , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη

Print Friendly, PDF & Email

Ούτε η χώρα έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει «σε δεύτερη μοίρα» τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας

Με αφορμή το περιεχόμενο σημερινής συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στην ΕΡΤ και τα όσα εκείνος ανέφερε, για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ.Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σε αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, υποχρέωση όλων και πρώτα από όλα της Κυβέρνησης, είναι να διασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με πρώτη από όλες, τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν σχέδιο , συναίνεση, συνεργασία και ειλικρινή διάλογο.

Έχουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. τονίσει επανειλημμένα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους Δήμους δεν είναι ούτε η απλή αναλογική, ούτε η ημερομηνία των εκλογών. Αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στην καθημερινή μας λειτουργία, μέσω της αποκέντρωσης από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται, δεν είναι ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε αν θα μετατεθεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με νόμο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Το ζητούμενο είναι να μας καλέσει σε διάλογο και να μας παρουσιάσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Καλλικράτη.  Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού  έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις αναλυτικά.

Τον καλώ έστω και τώρα, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Ούτε η χώρα έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει «σε δεύτερη μοίρα» τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ώριμη να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας.

Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει, άμεσα, ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη, προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα της ανάπτυξης. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο