Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Print Friendly, PDF & Email

Στην Τρίπολη, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την αλλαγή του Καλλικράτη

 

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με στόχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από την Τρίπολη, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης «η ΚΕΔΕ έχει καλέσει εδώ και καιρό τον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της και να ενημερώσει τον Πρώτο Βαθμό, πέρα από την απλή αναλογική, ποιες είναι οι θέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης σχετικά με τη Μεταρρύθμιση. Η ΚΕΔΕ με συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε στα συνέδριά της στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη Μεταρρύθμιση, ωστόσο διάλογος δεν μπορεί να γίνει αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε καταθέσει».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε στη συνέχεια, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου θα προσδιοριστούν οι τρόποι και οι μορφές των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «στόχος μας είναι να μπορέσουμε στην  Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της επιστροφής των 500 χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η χώρα μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να ασκήσει τα καθήκοντά της».

Ο Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των τεράστιων περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της από την Κυβέρνηση.   

«Ζούμε μια απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε: «οι μόνοι που αύξησαν τους μισθούς τους είναι οι βουλευτές και οι  Γενικοί Γραμματείς. Γιατί ο ειδικός συνεργάτης του Γ.Γ. και των Υπουργών παίρνει 1850 και ο δήμαρχος 1100; Καλούμε τους βουλευτές να αποδεχθούν τη πρότασή μας να πάρουν τον ίδιο μισθό με εκείνο που παίρνει ο δήμαρχος της Πρωτεύουσας της Ελλάδος».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Αυτοδιοίκηση σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης κι από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Ν. Βούτσης είχε αναφέρει η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3, 5 δις. ευρώ.

Σχετικά με την ύφεση επισήμανε ότι για αυτή δε φταίει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση το οποίο έχει γίνει για την Κυβέρνηση «σημαία» της μεταρρύθμισης, αλλά το γεγονός ότι «αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».

Ο Γ. Πατούλης έθεσε και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των συμβασιούχων, οι δασικοί χάρτες και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ. Καμπόσος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι εκ του πονηρού και στόχο τους έχουν να αποδυναμώσουν το Πρώτο Βαθμό.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Διοίκηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την Αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα ανέφερε τις χρηματοδοτήσεις στο δήμο του όπου η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με τη περίοδο πριν από το 2010 έχει εκτιναχθεί στο 92%.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετέχουν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Γ. Τσιάμης μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών.

 

Eπισυνάπτεται η λίστα των συμμετεχόντων αιρετών στη Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου 

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση_1


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση_2


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση_3


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο