Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ο Υπουργός Εσωτερικών ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι οι διαφωνίες της Aυτοδιοίκησης απέναντι στο σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» έχουν κομματική ταυτότητα – Όσοι ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα έχουν συμβάλει στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας

Print Friendly, PDF & Email

Ο Κ. Σκουρλέτης δεν προωθεί την Aυτοδιοίκηση αλλά την εταιροδιοίκηση δημιουργώντας ένα αναποτελεσματικό σύστημα και ένα αναχρονιστικό μοντέλο

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη σε τηλεοπτική συνέντευξη του, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως οι διαφωνίες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης περιορίζονται στον σκληρό πυρήνα των Νεοδημοκρατών δημάρχων. Επιχειρεί ανεπιτυχώς να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα,βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Το μόνο που θα καταφέρει είναι η δημιουργία ενός συγκεντρωτικού και αναχρονιστικού κράτους. Ο Κ. Σκουρλέτης δεν προωθεί την αυτοδιοίκηση αλλά την εταιροδιοίκηση με τη δημιουργία εκτελεστικού γραμματέα και την ανάπτυξη κυβερνείων στα Υπουργεία.   

Το παραπάνω επιχείρημα του Υπουργού Εσωτερικών καταρρίπτεται από ένα και μόνο στοιχείο.  Πάνω από το 90% των αποφάσεων των  Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ  διατυπώνουν το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι». 

Είναι ξεκάθαρο ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικές ταυτότητες και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά μέσα από την αγωνιστική ενότητα και τις θέσεις που διατυπώνει από τα συνέδριά της.     

 

Τι θέλει να μας πει ο κος Σκουρλέτης,  ότι όλοι αυτοί οι δήμαρχοι  πρόκεινται σε ένα κόμμα;

Αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει την Αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσει αναποτελεσματικές δομές οι οποίες θα επιδεινώνουν τα προβλήματα των δημοτών μας.  

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το παράδειγμα δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων στο δήμο Αθηναίων.  

Όποιος ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο θα έχει συμβάλει στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης. 

Την Τετάρτη θα επιδώσουμε και γραπτώς τις αποφάσεις στον Υπουργό

Με πρωτοβουλία ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την Τετάρτη 11 το πρωί όλοι οι αιρετοί δήμαρχοι, περιφερειάρχες, Πρόεδροι ΠΕΔ θα επισκεφθούμε το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιδώσουμε στον κ. Σκουρλέτη τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών και Διοικητικών μας Συμβουλίων, μαζί με το κοινό ψήφισμα ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ, όπως αυτό προέκυψε μέσα από το συνέδριο των δυο Ενώσεων την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Επιπλέον ας μας απαντήσει ο Υπουργός επί της ουσίας σχετικά με το ζήτημα της κυβερνησιμότητας στους δήμους και αν αλήθεια είναι τόσο επιτυχημένο αυτό το σύστημα της απλής αναλογικής γιατί δεν το προτείνει να εφαρμοστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο; 

Είναι ξεκάθαρο ότι αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στην αυτοδιοίκηση όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα. Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας και θα οδηγήσει σε ακυβερνησία. Αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες.  

Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων. 

Όποιος δεν προωθήσει την Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση θα έχει διαπράξει έγκλημα απέναντι στη χώρα.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο