Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Θεσμική οπισθοδρόμηση για την Αυτοδιοίκηση η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας»

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Καταλύεται η Τοπική Δημοκρατία

Θεσμική οπισθοδρόμηση για την Αυτοδιοίκηση η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας»

H προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας υπό κρατικό έλεγχο, με διακριτικό τίτλο «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και με σκοπό όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση «το συντονισμό, το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και την κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης  αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων, κενών ή ανενεργών κτιρίων», αποδεικνύει πως αντιλαμβάνονται στη σημερινή Κυβέρνηση την ανάγκη μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.

Προωθούν αντί για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, την απορύθμιση.

Υποκαθιστούν με το συγκεκριμένο ν/σ το Δήμο και τις αρμοδιότητες του, με τη δημιουργία ελεγχόμενων από το κεντρικό Κράτος Ανώνυμων Εταιρειών.

Είναι ένα ακόμη βήμα κατάλυσης της τοπικής δημοκρατίας.

Αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει όπως θα όφειλε, στην παραχώρηση περισσότερων πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση , επιλέγει ακριβώς το αντίθετο. Τις αφαιρεί από τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και τις μεταβιβάζει σε ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες δεν μπορεί να ασκηθεί κανένας πολιτικός και κοινωνικός έλεγχος. Πρόκειται για μια θεσμική οπισθοδρόμηση, που εντάσσεται προφανώς σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί την υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, γιατί θεωρούμε ότι εκ του Συντάγματος και της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας η αρμοδιότητα για τη συνολική λειτουργία των πόλεων , τη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την αδειοδότηση των έργων, ανήκει στους Δήμους. Και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ανώνυμες εταιρείες.

Το Κεντρικό Κράτος οφείλει αντί να προωθεί νομοθετικά τερατουργήματα αυτού του είδους, να στηρίζει έμπρακτα τον πολεοδομικό κι αναπτυξιακό προγραμματισμό των Δήμων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Δήμου Αθηναίων. Κι όχι να τον εκχωρεί σε Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το Κεντρικό Κράτος.

Είναι φανερό από τη συγκεκριμένη κίνηση, ότι η Κυβέρνηση:

  • προωθεί συστηματικά την περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης
  • δεν επιθυμεί την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά την υπερ-συγκέντρωση προς το Κεντρικό Κράτος
  • δεν επιθυμεί να αποφασίζουν οι πολίτες και οι αιρετές Διοικήσεις των Δήμων για τις τοπικές υποθέσεις
  • προωθεί συστηματικά το αποτυχημένο μοντέλο του κεντρικού γραφειοκρατικού σχεδιασμού
  • αφαιρεί κρίσιμες αρμοδιότητες από τους Δήμους , δημιουργώντας μηχανισμούς που της επιτρέπουν να διορίζει τους κομματικά αρεστούς, καθώς και να διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να δίνει λόγο στις τοπικές κοινωνίες.

Η δημιουργία της Α.Ε. «Ανάπλαση της Αθήνας» είναι ένα ακόμη βήμα ανάμεσα στα πολλά που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, που υπηρετούν τη συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.

Προοιωνίζει δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου,  για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

Η προώθηση της απλής αναλογικής και η ακυβερνησία που αυτή θα προξενήσει στους Δήμους, η τοποθέτηση διορισμένου εκτελεστικού γραμματέα για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν από την ακυβερνησία , καθώς και η εκχώρηση  κρίσιμων ρόλων κι αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ανώνυμες εταιρείες, αποτελούν στοιχεία της προωθούμενης κυβερνητικής πολιτικής για το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Αυτόν το σχεδιασμό θα τον ανατρέψουμε, δημιουργώντας ένα αρραγές  αυτοδιοικητικό μέτωπο και μια ισχυρή συμμαχία, με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο