Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία Κράτους Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Print Friendly, PDF & Email

Ξεκίνησε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό ζήτημα στη Σάμο

Αύριο η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού στο προσφυγικό ζήτημα, είναι η ένταξη των Δήμων στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στη Σάμο με θέμα το προσφυγικό ζήτημα και την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ».

Aναγκαία η ισότιμη κατανομή προσφύγων

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «οριακά διαχειρίσιμη», επικαλούμενος τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί, όπου σήμερα βρίσκονται περίπου 55.000 πρόσφυγες.

Ειδικότερα υπενθύμισε πως η ΚΕΔΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσιζε η Κεντρική Κυβέρνηση τη χωροθέτηση και τη λειτουργία αυτών των δομών, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα χωροθέτησης που διασφάλιζε την ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα κάποιες τοπικές κοινωνίες να επιβαρύνονται υπέρμετρα.

«Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 54 δομές και χώροι φιλοξενίας. Από αυτές, 7 λειτουργούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 47 στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών το σηκώνουν η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 75% των ανθρώπων αυτών» τόνισε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι η έλλειψη πρόσβασης, ενημέρωσης και έγκαιρης πληροφόρησης για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών.  

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Παράλληλα στην ομιλία του επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τηρήσει τη συμφωνία που έκανε με την Ευρώπη και τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να διαχειριστεί ξανά το φαινόμενο να θελήσουν να περάσουν μέσω του Αιγαίου πάνω από 1.000.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά η χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε».  

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και εστίασε στη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων του κράτους, χωρίς μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Οι Δήμοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πρώτης υποδοχής

Αναφερόμενος στη συμβολή των Δήμων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έκανε λόγο για πρωτοβουλίες «ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε το ζήτημα με πράξεις και ουσιαστικές προτάσεις, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους ακριτικούς Δήμους οι οποίοι, όπως ανέφερε, σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της πρώτης υποδοχής.

Οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστίασε στις εξής:

 • Την παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα.
 • Την δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους.
 • Την δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας.
 • Την άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε.. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των ροών. Όπως και έγινε.
 • Την αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.
 • Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων

Προωθείται Έκκληση για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου

«Πέρα των παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που ήδη διαθέτουν κάποιοι Δήμοι», σημείωσε.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι προωθείται η υπογραφή μιας κοινής έκκλησης για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου με στόχο, όπως ανέφερε, την προώθηση μιας σειράς από εθνικές θέσεις, όπως:

 • Η υλοποίηση ενός δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
 • Η αποτελεσματική παρακολούθηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
 • Η παροχή κατάλληλης χρηματοδότησης στις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Αναγκαία βήματα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξανόμενες ροές των μεταναστών και προσφύγων, χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, με κυριότερα τα εξής:

 1. Μόνιμες Δομές για την ένταξη των Μεταναστών στους Δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ροές των μεταναστών.
 2. Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των δομών αυτών.
 3. Ενεργοποίηση και Αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
 4. Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών από τις Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος. ( Κράτος – Δήμοι – Μ.Κ.Ο. – Εθελοντικές οργανώσεις- κ.α). Στις συνεργασίες αυτές τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι Δήμοι, αφού αυτοί είναι που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
 5. Αντιστροφή των «κακών στερεοτύπων» που επικρατούν πολλές φορές στις Τοπικές κοινωνίες για τους Μετανάστες και  εμπέδωση ενός κλίματος πού θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και την απάλειψη των διακρίσεων.

Να σημειωθεί τέλος, ότι καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και πρόσθεσε πως δεν κλονίστηκε η κοινωνική συνοχή.  Αναφερόμενος στο συνέδριο εξέφρασε την εκτίμηση πως θα εξαχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα για την κυβέρνηση.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Επίσης διαβάστηκαν μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας κ. Ευσέβιο.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζης, Δήμαρχοι από την Τουρκία, ο υπεύθυνος προγράμματος για τους πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης Gyorgy Ιlles, εκπρόσωποι κομμάτων, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία Κράτους Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος_1


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία Κράτους Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος_2


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία Κράτους Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο