Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν το θεσμό μας και να δημιουργήσουν χάος στη χώρα»

Print Friendly, PDF & Email

Συνάντηση των Προέδρων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη και Κ. Αγοραστού με την Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά για το Ν/Σ του υπ. Εσωτερικών Κλεισθένης Ι

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός συναντήθηκαν με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήραν η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ Βαθμού να ξεκινήσουν κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για τις προτάσεις και τις θέσεις τους, επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι».

 Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνος του τομέα  Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεσμών και Κράτους Δικαίου του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης, ο Γ.Γ του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης και Τ. Κανταράς. Επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Ι.Σγουρός και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η βουλευτής Ε.Χριστοφιλοπούλου και το στέλεχος του κινήματος Χ. Πρωτόπαππας.

Γ. Πατούλης: «Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προτάσεις»

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την κα. Γεννηματά για την στήριξη της επισημαίνοντας πως «αυτή την ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης» και συνηγόρησε στην πεποίθηση της πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασικός πυλώνας στην εθνική προσπάθεια για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Κατά την τοποθέτηση του χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως η ΚΕΔΕ συμμετέχει με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη μεταρρύθμιση του Κράτους, εδώ και δυο χρόνια περίπου, ωστόσο καμία από τις προτάσεις της δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.   

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο συγκεκριμένες  προτάσεις επικυρωμένες από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, μια ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στην τριετή στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα κείμενο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, τα οποία παρέδωσε στην κα. Γεννηματά προς ενημέρωση.

 «Η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση»

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αντί να προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης, οδηγεί τους Δήμους στην ετεροδιοίκηση και την ακυβερνησία.

 « Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία θεσμική μεταρρύθμιση, δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και μετατρέπει το ήδη συγκεντρωτικό κράτος, σε υπερσυγκεντρωτικό» ανέφερε και πρόσθεσε πως η επιλογή της κυβέρνησης να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών,  δείχνει ότι θέλει να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση.

«Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και αδυναμία λειτουργίας στους Δήμους, πισωγυρίζοντας την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Αυτό δεν συνιστά μεταρρύθμιση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε διάλογο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης επισήμανε στην κα. Γεννηματά πως η Αυτοδιοίκηση επιθυμεί το διάλογο αρκεί να είναι ουσιαστικός και προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χώρα και μία αποτελεσματικότερη Αυτοδιοίκηση.

Κώστας Αγοραστός

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δε συνιστά  μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά δεν «ακουμπά» καν την κοινωνία, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της.

Είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή Περιφερειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ολοκλήρωση σύγχρονων υποδομών, την ενθάρρυνση και στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι να κτίσουμε το αύριο κι όχι να συντηρήσουμε το χθες.

Φώφη Γεννηματά

Σε δηλώσεις της η κα. Γεννηματά επισημαίνει:

«Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  στοχοποιούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αφού  αποδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να την μετατρέψουν σε πεδίο συναλλαγής και  παραλυτικών ισορροπιών που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών

Το ΟΧΙ μας στο Νομοσχέδιό τους είναι αυτονόητο.

Δεν μένουμε όμως μόνο σ’ αυτό.

Το νέο κύμα προοδευτικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα έχει ξανά την δική μας σφραγίδα.Το Κίνημα Αλλαγής έχει θεμελιώδη προτεραιότητα ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος με Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Τοπική Ανάπτυξη όσο και στο Κοινωνικό Κράτος».

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν το θεσμό μας και να δημιουργήσουν χάος στη χώρα»_1


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν το θεσμό μας και να δημιουργήσουν χάος στη χώρα»_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο