Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιβάλλεται η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ»

Print Friendly, PDF & Email

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτση και του Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή

 

Το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να δοθεί επιτέλους από την Κυβέρνηση στους Δήμους ένα σημαντικό κομμάτι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου με αυτά να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον Αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Χαρίτση αλλά και του Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αν δεν υπάρχει πρώτα τοπική ανάπτυξη στη χώρα.

Απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένα τόνισε πως η κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί πως βασική προϋπόθεση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ είναι η εμπλοκή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση τους.

Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού απαιτεί από την Κυβέρνηση τη δημιουργία «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους», με προϋπολογισμό  2 δις €.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η ΚΕΔΕ, πολύ έγκαιρα έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με ζητήματα οργάνωσης και υλοποίησης πράξεων του ΕΣΠΑ ωστόσο, όπως σημείωσε, από πλευράς της κυβέρνησης προβάλλονται μία σειρά από έωλες δικαιολογίες για να μην γίνονται αποδεκτές. «Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης για συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και όχι για άλλους σκοπούς

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την αντίφαση να αρνείται η κυβέρνηση επιχειρησιακά προγράμματα για τους Δήμους, την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για δαπάνες χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Η άρνηση αυτή είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, όπως πολιτική επιλογή είναι να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των Δήμων το 2017, μέσα από τον προϋπολογισμό αλλά και η απόφαση της να προσπαθήσει να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας» σημείωσε.  

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε στον κ. Χαρίτση και το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως η ολιγωρία και οι αργοί ρυθμοί της Περιφέρειας να προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης, έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

Η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ με επιτυχία

Απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση και επικαλούμενος τα στοιχεία για την Απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20, ανέφερε πως η κυβέρνηση ούτε στους Δήμους δίνει χρήματα, αλλά ούτε το ΕΣΠΑ διαχειρίζεται με επιτυχία.

Ειδικότερα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

Οι Δαπάνες ανέρχονται στα 1,612 δις € (Ιανουάριος 2017), ήτοι 11,35%.

Από τις δαπάνες αυτές:

•         350 εκ. € προέρχονται από το Πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, που  βρίσκεται εδώ και μήνες σε αναστολή πληρωμών (δηλ. δεν πληρώνονται) από την Ε.Ε.

•         320 εκ. €, αφορούν το Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας, δηλ. ως επί το πλείστον δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΜΟΔ

•         500 εκ. €, προέρχονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπ. Εργασίας και αφορούν τα εμπροσθοβαρή έργα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί το 2014 (δηλ. προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εκπαιδεύσεις  και βρεφονηπιακούς σταθμούς)

•         Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ), που αφορά δράσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας,  έχει απορρόφηση μόλις 7%.

Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες της Πρόσκλησης 054, που αφορά την πληρωμή μισθοδοσίας των επικουρικών γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων.

•         Τέλος,  ένα μεγάλο ποσό αφορά διάσπαρτα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που μεταφέρθηκαν στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, αποκλειστικά για λόγους απορρόφησης.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

 •     Δεν συνεισφέρουν στο στόχο της ανάπτυξης

•      Δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

•     Δεν εξυπηρετούν κανένα από τους στρατηγικούς (γενικούς και επιμέρους) στόχους του ΕΣΠΑ 2014-20.

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για την εμπλοκή των Δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για να μπει ένα τέλος στην πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τακτικές «μπαλώματος» και με ευκαιριακό τρόπο, «επιβάλλεται η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, λόγω της γνώσης των τοπικών προβλημάτων και της δυνατότητας αποτελεσματικής παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο».

Σε αυτή το πλαίσιο παρέδωσε στον κ. Χαρίτση ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της ΚΕΔΕ στα ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή των Δήμων με το ΕΣΠΑ και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

1.         Η δημιουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ.

2.         Η υλοποίηση κοινωνικών δράσεων μέσω του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ, από τους Δήμους.

3.         Η παροχή τεχνικής βοήθειας και η ωρίμανση έργων Δήμων, με έμφαση στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς.

4.         Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής

5.         Τα δύο έργα, που προτείνουμε να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, το «ολοκληρωμένο έργο οργάνωσης και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων» και το έργο της εκπαίδευσης του προσωπικού της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, με την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει και να εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ αλλά και τα επιμέρους αιτήματα των Δήμων με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και μέλη του ΔΣ διατυπώνοντας αιτήματα που σχετίζονται κυρίως με την επιτάχυνση των διαδικασιών απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, την αύξηση κονδυλίων για τους Δήμους αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας. 

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιβάλλεται η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ»_1


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιβάλλεται η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ»_2


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιβάλλεται η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ»_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο