Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες στο επίκεντρο»

Print Friendly, PDF & Email

«Στόχος μας να τα αλλάξουμε όλα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας καλέσει και να ξεκινήσουμε διάλογο για το μέλλον της χώρας με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών»

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα ενόψει του Συνεδρίου για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας που πραγματοποιείται στην Κόνιτσα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου

 

Πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ χαρακτήρισε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

Αντικείμενο της Συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε το θεματικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ.Δαμουλάκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το Συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες δημόσιου διαλόγου που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για να προωθήσει στην ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης, την μεταρρυθμιστική της πρόταση για την αλλαγή του Καλλικράτη και του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Πατούλης και εστίασε στη σημασία να χειρίζονται οι Δήμοι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση των τοπικών υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

«Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε Περιφερειάρχη, για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε παθογένειες που φρενάρουν τις προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης όπως η υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ, η έλλειψη προσωπικού αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των χρηματοδοτήσεων των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη Συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, στο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. «Σας μιλώ για ένα Κράτος στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες, θα έχουν πραγματική διοικητική ανεξαρτησία και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια» ανέφερε.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στη ανάγκη «μιας γενναίας αποκέντρωσης με τους πολίτες σε κεντρικό ρόλο και  με ουσιαστική, πρωταγωνιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση» και πρόσθεσε «Θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους και όχι να αποφασίζουν άλλοι για μας.

Από τα Ιωάννινα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Περιμένουμε από αύριο κιόλας, να μας καλέσει η Κυβέρνηση να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας. Κι όχι μόνον για το πότε θα γίνουν εκλογές ή με ποιο σύστημα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν. Θέλουμε να γίνει ένας διάλογος με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών. Σε αυτόν το διάλογο θα προσέλθουμε με συνέπεια κι ευθύνη, έχοντας στο πλευρό μας».

Σε ότι αφορά το θέμα του Συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «επιβιώνουν οριακά» και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους. 

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες στο επίκεντρο»_1


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες στο επίκεντρο»_2


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες στο επίκεντρο»_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο