Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Εθνική υπόθεση το ζήτημα της ανακύκλωσης»

Print Friendly, PDF & Email

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ένα ζήτημα με «εθνικές διαστάσεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου συμμετείχε ο Αν.υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ σχετικά με  τα χρηματοτοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει η κυβέρνηση στους δήμους, προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια για την ανακύκλωση και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο ώριμη από ποτέ και πρόθυμη να συμβάλλει και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα, ωστόσο επισήμανε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων είναι η ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον πόρους αλλά και προσωπικό.

«Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο σε γενικές γραμμές δημιουργεί μία βελτιωτική στάση είναι θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να έχουν οι Δήμοι την ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας πως ο «σφιχτός εναγκαλισμός της κεντρικής εξουσίας με τους Δήμους και σε αυτό το ζήτημα, έχει στερήσει από τη χώρα ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις».    

«Υπάρχει ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και όχι να αναπαράγονται γενικευμένες πρακτικές αγνοώντας τις γεωγραφικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία επικαιροποίησης εφικτών στόχων και προβλέψεων με χρονικό και χωρικό προσδιορισμό της ευθύνης του κάθε φορέα, υπογραμμίζοντας πως η εξαγγελία φιλόδοξων σχεδίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουμε πάλι σε εξαγγελίες επί χάρτου, που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η δακτυλοδεικτούμενη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων των χώρων διαλογής αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εφαρμοστούν στα σχολεία. 
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού να βάλει υψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της ανακύκλωσης και επισήμανε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται  για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προωθούν την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

 

Σχετικά αρχείαΣυνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου (1)


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου (2)


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία του Αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου (3)

Μετάβαση στο περιεχόμενο