Γ. Πατούλης: Ο «Κλεισθένης» δεν περιέχει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση και «παραδίδει» την Αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή –Αναγκαία η απόσυρσή του

Print Friendly, PDF & Email

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον Πρωθυπουργό

 

Στην αναγκαιότητα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και agenda που θα περιέχει την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Όπως επισήμανε και στους συναδέλφους του αιρετούς κατά τη διάρκεια της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, ο «Κλεισθένης δεν περιέχει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Αντίθετα παραδίδει την Αυτοδιοίκηση στην διαπλοκή». 

«Πρόκειται για το χειρότερο νομοσχέδιο που έχει υπάρξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προχειρότητα που αντιμετωπίζει το θέμα το υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση φαίνεται από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και τις αλλαγές που γίνονται, όπως για παράδειγμα στο θέμα της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών το 2019».

Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε η κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών και τα συνταγματικά κωλύματα που φοβήθηκαν ότι θα επικαλεστεί ο ίδιος προσωπικά, επισήμανε ότι «η ΚΕΔΕ ουδέποτε έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα». Αυτό που επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν ότι «ελπίζει το υπουργείο να έχει λάβει υπόψη του το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μην υπάρξουν στη συνέχεια περιπέτειες όπως στην περίπτωση της πρόσληψης των δημοτικών υπαλλήλων στην καθαριότητα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο αίτημα που έχει διατυπώσει παλαιότερα για συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κάτι το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό. «Επιδιώξαμε δύο φορές, πριν σας απευθύνουμε την επιστολή, να έχουμε ως Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μια απευθείας προσωπική επαφή μαζί σας, προκειμένου να σας διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγάλος ο φόρτος των υποχρεώσεών σας κι ότι έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά «ανοιχτά ζητήματα» και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αυτή η συνάντηση», σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: 

«Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά, αν δεν αποφασίσουμε επιτέλους να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό και να παραμερίσουμε το κομματικό συμφέρον. Το χειρότερο όμως είναι πως βάζει «ταφόπλακα» στην ελπίδα για αλλαγές, αφού παραπέμπει αόριστα στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντάς τις μάλιστα με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας».

Αυτή την ώρα, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που συμμετείχαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχουν μεταβεί στη Βουλή προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κλεισθένης και να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση που ψηφιστεί.

 

Επισυνάπτεται στο σχετικό κείμενο της ανοικτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο