Γ. Πατούλης: Η σταγόνα έπεσε και ξεχείλισε το ποτήρι. Σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της πόλης μας με ευθύνη της Περιφέρειας θα μας βρουν απολύτως απέναντι

Print Friendly, PDF & Email

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, στη σκιά των φονικών πυρκαγιών στη Βορειανατολική Αττική και των πλημμυρικών φαινομένων από την ισχυρή νεροποντή   

 

Την τριπλή ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στην πρόληψη, στην επίβλεψη, αλλά και στην παντελή απουσία της στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχείλισης του ρέματος Σαπφούς στην αρμοδιότητα της οποία ανήκει, από την ισχυρή νεροποντή, εξέθεσε κατηγορηματικά  στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης. 

Το Συντονιστικό Όργανο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του κου Πατούλη,  την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή του Διοικητή του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Πύραρχου, κου Ιωάννη Θεοδωροπούλου, του εκπρόσωπου της Περιφέρειας κου Αναστάσιου Χαχλάκη, του εκπρόσωπου του Δασαρχείου Πεντέλης κου. Κω/νου Μούγιου,  του Αστυνόμου Β’ από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου κου Δημήτρη Γκάγκαρη, των εκπροσώπων του ΙΓΕ  κας Μαρίας Βελέντζα και του κου Μιχάλη Γιακουμή, του Προέδρου του ΣΠΑΠ κου Βλάσση Σιώμου, των Αντιδημάρχων  κ.κ. Βασίλη Κόκκαλη και Ευάγγελου Κάββαλου, του συντονιστής επί θεμάτων πολιτικής προστασίας κου. Επαμεινώνδα Κατσιγιάννης, των Δημοτικών Συμβούλων Γεώργιου Ζήκου και Αικατερίνης Ψάλτη, του Γενικού Γραμματέα Δήμου κου Γεώργιου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.  

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, κατά τα οποία η υπερχείλιση του ρέματος που δεν είχε καθαρισθεί από την Περιφέρεια ως όφειλε, είχε ως άμεση συνέπεια, να πλημμυρίσει η αλάνα- πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στις παρακείμενες εταιρείες, έθεσε σαφή ερωτήματα, θέτοντας προ των ευθυνών της την Περιφέρεια.

«Υπάρχουν δύο τεράστια λάθη της Περιφέρειας. Το πρώτο αφορά στην πρόληψη με την έννοια του καθαρισμού που δεν έγινε, αν και το έχουν ζητήσει κατ’επανάληψη οι υπηρεσίες μας με έγγραφα και το δεύτερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρικών φαινομένων .
Που ήταν οι άνθρωποι και τα μηχανήματα της Περιφέρειας όταν προέκυψε το πρόβλημα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση;
 Πήγε κανείς και πότε στο στόμιο του ρέματος στη  Λεωφόρο Κηφισίας να κάνει αυτοψία, που είναι δική τους ευθύνη;
 Ήλθε ένας επιστήμονας να κάνει εποπτεία μετά το συμβάν;
 Αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν δημόσια. Η Περιφέρεια δεν υπήρχε πουθενά. Ήταν απούσα . Μετά από τρία 24ωρα, αφότου σημειώθηκαν τα γεγονότα  ξεκίνησαν τον καθαρισμό του ρέματος.     

Εδώ ήλθε ένας ρεπόρτερ που λέγεται αντιπεριφερειάρχης και έπαιρνε εικόνες. Ήλθατε και εσείς κ. Χαχλάκη, αλλά πέρα από εκεί δεν μας πήρε κανένας τηλέφωνο, ούτε έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας, η πόλη μας να σχετίζεται με τη ευσυνειδησία ή μη του κάθε εργολάβου. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε τα χρήματα των δημοτών μας και να μην έχουμε τα μηχανήματα την ώρα που πρέπει. Δεν θα παίζουμε πλέον, ήλθε ο εργολάβος, έφυγε ο εργολάβος. Έχομε μηχανήματα, δεν έχομε προσωπικό. Αυτά θα πάνε στον εισαγγελέα.

Να καταλάβουμε ότι η σταγόνα έπεσε και ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν μπορεί να ακυρώνεται η νυχθημερόν προσπάθεια ανθρώπων να δώσουν υπεραξία στην πόλη μας με αυτές τις εικόνες που δεν την αντιπροσωπεύουν και να ακούω ότι δεν ήλθαν γιατί δεν είχε υποβληθεί αίτημα, λες και δεν το βιώναμε. 
Σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της πόλης μας με ευθύνη της Περιφέρειας, θα μας βρουν απολύτως απέναντι»
επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.                        

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία,  τον ΣΠΑΠ και τους εθελοντές του Δήμου για τη μεγάλη συμβολή τους στην αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ αναφερόμενος στα θλιβερά γεγονότα της Βορειοανατολικής Αττικής σημείωσε ότι «χρειάζεται επανεκκίνηση σε αυτό το κράτος, αλλά και ένας ουσιαστικός σχεδιασμός».

Αναφορικά με τη φύλαξη του Δάσους Συγγρού, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κ. Βλάσσης Σιώμος αποφάσισαν από κοινού, ο ΣΠΑΠ να διαθέσει ένα επιπλέον πυροσβεστικό όχημα, προκειμένου να περιπολεί κατά τις νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Συγγρού και του Κτήματος Καρέλλα για την πληρέστερη φύλαξη της περιοχής.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η διάθεση μιας υδροφόρας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να συνδράμει το έργο της πυρόσβεσης σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, καθώς επίσης και από τη Διοίκηση του Δάσους Συγγρού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού, φύλαξης, ελέγχου του χώρου και επαγρύπνησης, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για την προστασία του Δάσους και την αντιμετώπιση οποιοδήποτε έκτακτου κινδύνου. 

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης: Η σταγόνα έπεσε και ξεχείλισε το ποτήρι. Σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της πόλης μας με ευθύνη της Περιφέρειας θα μας βρουν απολύτως απέναντι_1

Μετάβαση στο περιεχόμενο