Γ. Πατούλης: « Το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης»

Print Friendly, PDF & Email

Τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022

 

Τον κώδωνα του κινδύνου πως αν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο, έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

 Κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής όπου έγινε ακρόαση φορέων επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

 

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού τις οποίες και παρέδωσε στο Προεδρείο της Επιτροπής, τόνισε πως η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στο μόνο θεσμό του Κράτους που στηρίζει τη δύσκολη καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

«Η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, οδηγεί τους Δήμους σε λειτουργική αδυναμία.  Καταλύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία μας και οι Δήμοι γίνονται υποχείρια των αποφάσεων του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών. Θα οδηγηθούν σε ασφυξία κυρίως οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι, οι οποίοι αν θελήσουν να ανοίξουν οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, θα χρειαστεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και με τον Κλεισθένη που έρχεται, βλάπτονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες. Αν δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι, αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε, αν δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τα έργα που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας, δεν διαλύονται μόνον οι Δήμοι. Διαλύονται και οι ζωές των πολιτών».

 

Μειώνονται οι πόροι στην Αυτοδιοίκηση κατά 486 εκ. ευρώ

 

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο των θέσεων της ΚΕΔΕ, το οποίο επισυνάπτεται, στις διατάξεις του ΜΠΔΣ προβλέπονται:

  • Μειώσεις των ΚΑΠ
  • Αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους και επανασυγκέντρωσή τους στο κεντρικό κράτος
  • Περιορισμό των ανθρώπινων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Απαιτήσεις για δημιουργία εξωπραγματικών πλεονασμάτων
  • Προσπάθεια μετατροπής των δήμων σε φορομπηχτικό μηχανισμό
  • Αύξηση της γραφειοκρατίας και του πολιτικού ελέγχου των Υπουργείων στους ΟΤΑ
  • Περιορισμό της οικονομικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των δήμων

 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, το τελευταίο έτος εφαρμογής του ΜΠΔΣ οι αποδιδόμενοι πόροι στην ΤΑ να είναι μικρότεροι κατά 486 εκατ. €από τους αντίστοιχους πόρους του 2016, ενώ συνεχίζεται η πολιτική της παράνομης παρακράτησης νομοθετημένων εσόδων της ΤΑ από το κεντρικό κράτος.

Ειδικότερα ενώ τα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος και Κατανάλωσης (ΦΠΑ) προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 4.277 εκατ. €, οι ΚΑΠ, τη χρονική περίοδο εφαρμογής του ΜΠΔΣ, θα μειωθούν κατά 486 εκατ. €. Η εφαρμογή του νόμου, την ίδια περίοδο, θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ΚΑΠ κατά 768 εκατ. €, όσον αφορά στους συγκεκριμένους φόρους. Σημειωτέων ότι, στα παραπάνω έσοδα δεν έχουν προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα ΠΟΕ.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται το ΜΠΔΣ δεν ζητεί απλώς, από την ΤΑ, να προσφέρει πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά για το 2022 προβλέπει το εξωπραγματικό ποσό των 661 εκατ. €, ως πλεόνασμα, από τα τσεκουρωμένα κρατικά έσοδα της ΤΑ. Την ίδια στιγμή οι συνολικές δαπάνες της ΤΑ αναμένεται να αυξηθούν, το 2022, κατά 135 εκατ. €, σε σχέση με το 2016. Άρα ούτε από την άποψη των δαπανών δικαιολογούνται τα τεράστια αυτά πλεονάσματα. 

Η Αυτοδιοίκηση θα χάσει πάνω από 1500 εργαζόμενους

Μεγάλο όμως θα είναι το πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση και σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της. Στο ΜΠΔΣ προβλέπεται ότι από φέτος μέχρι το τέλος του προγράμματος θα έχουν αποχωρήσει από την ΤΑ συνολικά 8.942 εργαζόμενοι και θα έχουν προσληφθεί 7.286. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, το 2022 η ΤΑ θα είναι φτωχότερη κατά 1. 656 εργαζομένους.   

 

Επισυνάπτεται το κείμενο θέσεων της ΚΕΔΕ

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης: « Το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης»_1


Γ. Πατούλης: « Το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης»_2


Γ. Πατούλης: « Το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης»_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο