Γ. Πατούλης: « Ο Κλεισθένης πισωγυρίζει την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα, ενισχύοντας το συγκεντρωτικό κράτος εις βάρος των πολιτών»

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο CNN Greece για το Νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι»

Την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» επιχειρεί να «τιθασεύσει» την Αυτοδιοίκηση προωθώντας ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και στο δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο.

«Εμείς ως Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχουμε κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις μετά από διαβούλευση στα συνέδρια μας σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα για μία μεταρρύθμιση που θα προωθεί την αποκέντρωση με ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά καμία δεν ελήφθη υπόψιν» ανέφερε και επισήμανε πως το νομοσχέδιο προωθεί την ετεροδιοίκηση, με τη δημιουργία εκτελεστικού γραμματέα και την ανάπτυξη κυβερνείων στα Υπουργεία. 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η εμμονή στο συγκεντρωτικό κράτος προκάλεσε το ξεπούλημα της χώρας, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό αλλά και την κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και πρόσθεσε πως η λύση για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης είναι η εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση.

Σχολιάζοντας την βούληση της κυβέρνηση να εφαρμοστεί  απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως οι Δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία καθώς θα υπάρχει αδυναμία συνεννόησης και συνεργασιών. «Χτίζονται αναποτελεσματικές δομές οι οποίες θα επιδεινώνουν τα προβλήματα των δημοτών μας» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση συζήτησης σε ένα νομοσχέδιο που πισωγυρίζει τη χώρα, δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ στο παρακάτω link:

http://www.cnn.gr/focus/story/131350/kleisthenismetarrythmisiiaporrythmisi

Μετάβαση στο περιεχόμενο