Γ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»

Print Friendly, PDF & Email

Παρουσία 85 εκπροσώπων από 32 Δήμους της Αττικής πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου Ημερίδα με θέμα: «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος και  διοργανώθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Την εκδήλωσε χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στο πλαίσιο της πρόληψης, δημιουργούνται σταθμοί υποδοχής ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών τους, σε  Δήμους-μέλη του Δικτύου. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανταποκρίθηκε σε ένα ακόμη κάλεσμα για την προαγωγή της υγείας των δημοτών. Οι κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ προβλέπουν τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς τα άτομα με Άνοια, και το Δίκτυο συνδράμει με στοχευμένη χάραξη πολιτικής και με την επιστημονική υποστήριξη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, και βέβαια της Επίτιμης Προέδρου του Δρ. Παρασκευής Σακκά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Επίτιμη Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών η οποία δήλωσε: «Το έργο Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια- Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας υλοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Στοχεύει στην ίδρυση υπηρεσιών για την Άνοια μέσα στις Δομές Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας 80 Δήμων της χώρας μας (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ) και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν στις Δομές αυτές των ΟΤΑ ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων με Άνοια που ολοένα αυξάνονται. Έτσι ελαχιστοποιείται το κόστος φροντίδας του μεγάλου αριθμού των ατόμων με Άνοια και παρέχονται αποκεντρωμένες υπηρεσίες ακόμη και σε απομονωμένα γεωγραφικά τμήματα της Ελλάδας». Η κα. Σακκά κατά την εισήγησή της,  μίλησε για τη νόσο Alzheimer και τα σημερινά δεδομένα  και παρουσίασε το σκοπό των Κοινοτήτων φιλικών προς την Άνοια.

Εκ μέρους της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Λάβδας Ψυχολόγος και Συντονιστής του έργου αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να διασφαλίζονται από πλευράς δήμων για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Τέλος, η κα. Ελένη Μαργιώτη, νευροψυχολόγος, Συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας στο Μαρούσι εισηγήθηκε για τις μη-φαρμακευτικές θεραπείες για τα άτομα με άνοια και τις υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών τους.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της Συντονιστικής ομάδας του έργου και των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας των Δήμων-μελών του Δικτύου σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος  της άνοιας θα πραγματοποιηθούν Ημερίδες ευαισθητοποίησης για το κοινό στους Δήμους που θα το υλοποιήσουν.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»_1


Γ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»_2


Γ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»_3


Γ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»_4


Γ. Πατούλης: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους έμπρακτα στηρίζουμε την πρόληψη για τη νόσο Alzheimer»_5

Μετάβαση στο περιεχόμενο