Γ. Πατούλης: «Αν το συγκεντρωτικό κράτος δεν ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση, μέσω της αποκέντρωσης, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα γερασμένων πολιτών χωρίς προοπτική και ελπίδα»

Print Friendly, PDF & Email

Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ με θέμα «Η Δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας»

 

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Σε παρέμβαση του στην εκδήλωση με θέμα «Η Δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας» που διοργάνωσαν ο Τομέας Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε), επισήμανε πως «δεν έχει γίνει από πλευράς Κεντρικού Κράτους ουσιαστικά, ούτε ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του ζητήματος, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η Επιστημονική Κοινότητα και οι κοινωνικοί φορείς κτυπούν το καμπανάκι».

«Η επιστήμη έχει προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στηρίξει ενεργά την οικογένεια, μηδενίζοντας τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους αλλά και με δομές όπως είναι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στους πολίτες. Η νομοθετική εξουσία πόσα χρόνια ακόμα θα αδρανεί;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το δημογραφικό πρόβλημα δε λύνεται μόνο με απλές επιδοματικές πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε μπαλώματα, αλλά απαιτούνται κοινωνικές πολιτικές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

«Δεν είναι δυνατόν πολιτικοί που στο παρελθόν έγιναν πλούσιοι φτωχοποιώντας την Ελλάδα να μας κουνούν το δάχτυλο και να μην κάνουν καμία πρόταση για να σταματήσει η κατηφόρα του δημογραφικού» ανέφερε και πρόσθεσε πως κλειδί για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η αποκέντρωση.

«Όσο μένουμε στη λογική του συγκεντρωτικού κράτους και δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να δρομολογήσει πολιτικές που θα ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, το πρόβλημα θα επιτείνεται σημείωσε και πρόσθεσε «τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό από την στιγμή που στην χώρα μας δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει προοπτική, ώστε να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες».

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ έχει προτείνει τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, στην οποία θα συμμετέχουν η Κεντρική Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Επιστημονική Κοινότητα και οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, οι οποίοι θα αναλάβουν να διαμορφώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το σχέδιο ενός Εθνικού Στρατηγικού Πλάνου, το οποίο στη συνέχεια θα υλοποιηθεί.

Επιπλέον αποτελεί πάγια θέση της πως θα πρέπει να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η διοίκηση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, με πόρους κι αρμοδιότητες, ώστε να στηριχθούν στην πράξη οι  οικογένειες της χώρας.

«Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φ. Βρύνα,  η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αναγνωστοπούλου, η βουλευτής της ΝΔ Ν. Μπακογιάννη, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Χ. Κεφαλίδου, ο βουλευτής ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης και ο  Β. Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς.

 

Σχετικά αρχείαΓ. Πατούλης: «Αν το συγκεντρωτικό κράτος δεν ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση, μέσω της αποκέντρωσης, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα γερασμένων πολιτών χωρίς προοπτική και ελπίδα»_1


Γ. Πατούλης: «Αν το συγκεντρωτικό κράτος δεν ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση, μέσω της αποκέντρωσης, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα γερασμένων πολιτών χωρίς προοπτική και ελπίδα»_2


Γ. Πατούλης: «Αν το συγκεντρωτικό κράτος δεν ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση, μέσω της αποκέντρωσης, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα γερασμένων πολιτών χωρίς προοπτική και ελπίδα»_3


Γ. Πατούλης: «Αν το συγκεντρωτικό κράτος δεν ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση, μέσω της αποκέντρωσης, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα γερασμένων πολιτών χωρίς προοπτική και ελπίδα»_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο