Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνέργειες σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση»

Print Friendly, PDF & Email

Ομιλία Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη στο Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Οι επιπτώσεις της στην Οικονομία και Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων, Τουρισμού και Υγείας»

 

Το μήνυμα ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απωλέσει την εθνική ευκαιρία να συμβάλλει στην προώθηση πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ιννστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΠΕΔ Κρήτης και τελεί από την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλος, ο Αν.υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ι.Τσιρώνης και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ι.Γκανούλης.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ.Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Αν.Βάμβουκας, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αν. Ζερβός και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη ανέδειξε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ευαισθητοποιώντας και ενεργοποιώντας όλους τους συναρμόδιους φορείς  για την ανάληψη δράσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ανασχετικά στις επιπτώσεις αυτές.

Διαρκής στόχος, υπογράμμισε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας και επισήμανε πως «ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός διαμόρφωσης συμπεριφοράς με άμεση και έμμεση επίπτωση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο σημείωσε πως είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί σαφώς ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά όσον αφορά την ενέργεια και τη συσχέτισή της με την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σημαντική συμβολή των Δήμων σημείωσε πως είναι αυτοί που σχεδιάζουν και υλοποιούν το χωροταξικό σχεδίασμό σε τοπικό επίπεδο αλλά και εξασφαλίζουν την υλοποίηση των έργων ανάπτυξης.

Επίσης, όπως ανέφερε, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα μεγάλο τελικό καταναλωτή ενέργειας και έτσι, το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επιδείξει πρωτοβουλίες και δράσεις με ευρεία εφαρμογή, με στόχευση και με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα όπως είναι:

 

 • Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

 • H ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ

 

 • H ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ)

 

 • ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

 •  ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

 

 • ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 •  
 • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, επικαλούμενος μελέτη του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονοµία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους. Μάλιστα οι συντάκτες της Έκθεσης σημειώνουν πως εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, στο πλαίσιο και της αντίστοιχης παγκόσµιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις.

Συνοψίζοντας τα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η χώρα μας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων στον αστικό και τον αγροτικό χώρο στην κλιματική αλλαγή,
 • Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων
 • Δραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης
 • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πρόγραμματος προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με:
  • Ορίζοντα δεκαετίας και on going αξιολόγηση του
  • Δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ2014-2020
  • Υλοποίηση παρεμβάσεων σε όλους τους σχετιζόμενους τομείς, (δάση, νερό, υγεία, τουρισμό, γεωργία, αστικές περιοχές) με έμφαση στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλή τρωτότητα.

Παράλληλα όπως ανέφερε προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας πρέπει, μεταξύ άλλων  να εστιάσουμε:

 • Στη σύνδεση της Εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή με το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
 • Στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των εφαρμοζόμενων από τους φορείς μέτρων, με βάση τις αρμοδιότητές τους,
 • στη διερεύνηση και διασφάλιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μέτρων από εθνικές και διεθνείς πηγές,
 • στην κατάρτιση εξειδικευμένων σεναρίων της Ελληνικής οικονομίας και των πλέον τρωτών κλάδων της, με τις γεωγραφικές και χωρικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως απαιτείται εθνική συνεννόηση και ευρωπαϊκές συνέργειες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο, για την προώθηση αποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.      

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Πατούλη στο Συνέδριο.

Δείτε εδώ το video με την ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ στο Συνέδριο (https://www.youtube.com/watch?v=4t2G3HTfVpI)

 

«Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη είναι να αναλάβουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάκτηση πόρων και να προστατέψουμε το περιβάλλον». Τη σχετική επισήμανση έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι καθημερινά διαπιστώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ανέφερε ως παράδειγμα  την υπερχείλιση του ποταμού Γιόφυρο.  

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας το συνέδριο έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ και στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να ενσωματώσουν στο πυρήνα του διαλόγου το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί όλους ανεξαιρέτως και την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για όλη τη χώρα καθώς σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται σε ‘’ κόκκινη ζώνη ‘’ των περιοχών που απειλούνται και πρότεινε ως αναγκαία παρέμβαση η Ελλάδα να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και την μείωση των εκπομπών με μια επιθετική πολιτική. 

Ο Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε στην ομιλία του ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις δασολόγων για υποστήριξη δασικών υπηρεσιών, ενώ έκανε γνωστή τη πρόθεσή του να υπάρξει θεσμική αλλαγή προκειμένου να είναι υποχρεωτική η δημιουργία πρασίνου και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα νέα κτίρια.

«Η Ελλάδα στη Μεσόγειο πρέπει να λειτουργήσει διακρατικά και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και με τους δήμους» τόνισε ο υπουργός.  

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της ΚΕΔΕ για να συμμετάσχει στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου,  υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην καταγραφή των ορίων των οικισμών και έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών προβλέπεται ατέλεια για τις δημοτικές περιουσίες. 

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Γ. Τσιρώνης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι θα πρέπει η κλιματική αλλαγή να αξιοποιηθεί ως μια χρυσή ευκαιρία με βασικό στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο τα σκουπίδια που θα πετάμε. Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωμορφολογίας της κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι φορείς να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης. 

 

Σχετικά αρχείαΓ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνέργειες σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση»_1


Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνέργειες σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση»_2


Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνέργειες σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση»_3


Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνέργειες σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση»_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο