Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Η Κυβέρνηση να σοβαρευτεί επιτέλους. Να διαχωρίσει το Κράτος, από το κόμμα

Print Friendly, PDF & Email

Ο επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων 90 ημέρες πριν τις εκλογές και χωρίς να προηγηθεί διάλογος, είναι θεσμική εκτροπή

 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θεωρεί απαράδεκτο να προωθείται  ερήμην των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, νομοθετική ρύθμιση για επανασχεδιασμό των ορίων των Δήμων. Θεωρούμε αδιανόητο η συζήτηση αυτή να διεξάγεται το προηγούμενο διάστημα εν κρυπτώ, σε κλειστές συσκέψεις που διεξάγονται σε κομματικά γραφεία, ελάχιστους μήνες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, με πιο πρόσφατη περίπτωση την περίοδο της διαβούλευσης για τον Κλεισθένη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ότι δεν είναι δυνατόν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, να προωθούνται πολιτικές αποφάσεις και ρυθμίσεις, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος και μόνον.

Δεν είναι δυνατόν για μια ακόμη φορά να εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους Δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός πολιτικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Είναι πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέσω διαρροών και συνεντεύξεων στον Τύπο. Κι ακόμη χειρότερο, είναι οι αλλαγές αυτές να συζητιούνται πρώτα σε κομματικά όργανα κι όχι σε θεσμικό επίπεδο. 

Καλούμε την Κυβέρνηση κι όσους κρύβονται πίσω από αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, επιτέλους να σοβαρευτούν. Να αντιληφθούν ότι είναι άλλο το Κράτος κι άλλο το κόμμα.

 

Δεν είναι δυνατόν τρεις μόλις μήνες πριν τις εκλογές, να μην γνωρίζουμε ούτε πως θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ούτε και πόσοι θα είναι οι Δήμοι που θα εκλεγούν νέες Διοικήσεις.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση :

  • Να αναστείλει άμεσα το «σπάσιμο» των Δήμων, μόλις τρεις μήνες πριν τις εκλογές.
  • Να προχωρήσει άμεσα, γιατί ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, στις άκρως απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στις διατάξεις του «Κλεισθένη», που αφορούν την εκλογική διαδικασία. Διορθωτικές κινήσεις που ο ίδιος, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτήρισε αναγκαίες και δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα προωθήσει.

 

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει:

«Ο επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων χωρίς διάλογο κι επαρκή χρόνο,  ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα κι όχι αιφνιδιαστικά οι τοπικές κοινωνίες για να εκλέξουν τις νέες αιρετές Διοικήσεις τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την ΚΕΔΕ. Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα πρόκειται για ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή, για μια καθαρά εχθρική κι αντιδημοκρατική πολιτική απόφαση, σε βάρος της αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ για μια ακόμη φορά θα αντιδράσει δυναμικά και θεσμικά. Δεν θα επιτρέψουμε να «μπαχαλοποιηθούν» οι αυτοδιοικητικές εκλογές και να αιφνιδιαστούν οι τοπικές μας κοινωνίες, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα κι επιδιώξεις.

Δεν είναι δυνατόν από τη μια να εξαγγέλλεται η σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να δει όλο τον χάρτη των δήμων και να αντιμετωπιστούν προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη.

Κι από την άλλη να προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών αιφνιδιαστικά κι επιλεκτικά στο σπάσιμο κάποιων Δήμων, χωρίς λογικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να σπάει στα δύο ο Δήμος στη Λέσβο, που είναι μια τριεδρική εκλογική περιφέρεια και στην Κεφαλονιά ο Δήμος να σπάει στα τρία, αν και είναι μονοεδρική Περιφέρεια και με σημαντικά μικρότερο αριθμό κατοίκων σε σχέση με τη Λέσβο.

Τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι έχουμε δεχθεί απανωτά χτυπήματα από το Κεντρικό Κράτος. Από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μέχρι τη θεσμική υποβάθμιση των αιρετών του θεσμού μας.

Η ανοχή μας εξαντλήθηκε πλέον. Θα μας βρουν μαζί με τις τοπικές μας κοινωνίες, δυναμικά απέναντι τους. Ως εδώ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο