Γιώργος Πατούλης: «Ο Δήμος Αμαρουσίου λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών». Αναγκαία η οργάνωση Πολιτικής προστασίας παντού

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.
|download file .jpg 161KB|


Ένα από τα 4 πυροσβεστικά οχήματα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Αμαρουσίου για την πυροπροστασία των δασικών περιοχών της πόλης.
|donwload file .jpg 218KB|


 


Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έμεινε αμέτοχος κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη βορειοανατολική Αττική. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης βρέθηκε στην Πεντέλη για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση, ενώ είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή για να ενημερωθεί για τις καταστροφές.

Παράλληλα, από τη πρώτη στιγμή ο Δήμος Αμαρουσίου έθεσε στη διάθεση του ΣΠΑΠ τρία υδροφόρα οχήματα του, ενώ ταυτόχρονα τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εντείνοντας τα μέτρα πυροφύλαξης σε περιοχές του Αμαρουσίου όπου υπάρχουν πνεύμονες πρασίνου, όπως το Δάσος Μιμηκόπουλου και η Νέα Λέσβος.
Το Μαρούσι είναι από τους λίγους Δήμους που λειτουργεί αποτελεσματικά Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, που έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη φαινομένων πυρκαγιάς.

Αναλυτικά:
Από 1η Ιουνίου  έως 31 Οκτωβρίου, όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος,  φυλάσσονται καθημερινά και σε 24ωρη βάση από τις δυνάμεις του Δήμου Αμαρουσίου το δάσος Συγγρού, το κτήμα Καρέλλα, το κτήμα Μιμικόπουλου, η περιοχή της Νέας Λέσβου καθώς και οι παραρεμάτιες περιοχές.

Στη μάχη της πυροφύλαξης έχουν ριχθεί και αυτή τη χρονιά και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου  για εθελοντική συμμετοχή και προσφορά, δίνουν το δικό τους αγώνα για να προστατεύσουν το πράσινο στην πόλη μας.
 
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει στη διάθεσή του 4 πυροσβεστικά οχήματα και μία υδροφόρα, επανδρωμένα με 20 άτομα, ενώ βρίσκεται σε 24ωρη ανοιχτή γραμμή  τόσο με τον ΣΠΑΠ όσο και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να συμπαρασταθεί και να διαθέσει οχήματα σε οποιοδήποτε περιστατικό.

-Έξω από το Δάσος Συγγρού υπάρχει αυτοκίνητο του ειδικού σώματος το οποίο περιπολεί επί της Λ. Κηφισίας.
-Μέσα στο δάσος Συγγρού υπάρχει μόνιμα ένα πυροσβεστικό όχημα, με οδηγό και πλήρωμα όλο το 24ωρο, ενώ ένα ακόμη όχημα βρίσκεται έξω από το δάσος, στην οδό Ευκαλύπτων που συνορεύει με το κτήμα Καρέλλα.
Από τις 23:00 – 06:00 το δάσος φυλάσσεται από δύο πυροφύλακες, ενώ από τις 15:00 – 23:00 περιπολεί με μοτοσικλέτα οδηγός του Ειδικού Σώματος. Παράλληλα από τις 12:00- 20:00 περιπολεί και αυτοκίνητο του Δήμου με συμβατικές πινακίδες.
-Στη Νέα Λέσβο, περιπολεί τις νυχτερινές ώρες το υδροφόρο όχημα ενώ ένα μεγάλο πυροσβεστικό βρίσκεται στην παραρεμάτια περιοχή κι ένα μικρότερο στο κτήμα Μιμικόπουλου.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για το ξέσπασμα πυρκαγιάς στις κατοικημένες περιοχές, ο Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε στην αποστολή ειδοποιητηρίων επιστολών σε 800 ιδιοκτήτες οικοπέδων, με την υπενθύμιση να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους από τα ξερά χόρτα και τα απορρίμματα.
Βάσει του νόμου, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν στον καθαρισμό με δικά τους μέσα, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επεμβαίνει ο Δήμος και οι ιδιοκτήτες καλύπτουν το κόστος του καθαρισμού.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, με αφορμή την πυρκαγιά της Πεντέλης κι έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την αποτελεσματική φύλαξη του Δάσους Συγγρού, που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για όλο το Λεκανοπέδιο, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για να προλάβει την εκδήλωση φαινομένων πυρκαγιάς τόσο σε χώρους πρασίνου της πόλης μας, όσο και σε γειτονικούς Δήμους. Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διαθέτουν οι Δήμοι έναν οργανωμένο μηχανισμό και να αξιοποιούν την εθελοντική προσφορά των πολιτών, δημιουργήσαμε το 2007 το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου. Στόχος μας είναι να “θωρακίσουμε” την πόλη μας από καταστάσεις που βρίσκονται πέρα από τα ανθρώπινα όρια, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες και απειλούν τη σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα, ακόμη και τη ζωή μας. Ένας σύγχρονος Δήμος όπως το Μαρούσι, οφείλει αφενός να παρέχει στους δημότες του συνθήκες ασφάλειας και αξιοπιστίας και αφετέρου να αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά των πολιτών. Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει μεγάλο κομμάτι της πολιτικής προστασίας στον εθελοντισμό. Η εθελοντική προσφορά μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για μια πόλη περισσότερο ανθρώπινη και λειτουργική. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και οι άλλοι Δήμοι της πόλης μας. Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Η δύναμη των εθελοντών είναι μεγάλη, και η προσφορά τους μπορεί να είναι σημαντική σε περιπτώσεις όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στ. Τσιπουράκης ανέφερε:

«Από το 2007, ως νέα Διοίκηση, οργανώσαμε το φορέα της Πολιτικής Προστασίας με ειδικά στελεχωμένο γραφείο, το οποίο συνεργάζεται επιτυχώς με κρατικούς φορείς όπως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, τους Συλλόγους και το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αμαρουσίου. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά, αφού κατορθώσαμε να προστατεύσουμε χώρους πρασίνου όπως το Δάσος Συγγρού, το Κτήμα Καρέλλα, το Κτήμα Μιμικόπουλου και τις παραρεμάτιες περιοχές. Εξοπλιστήκαμε με νέα πυροσβεστικά τελευταίου τύπου οχήματα που προέρχονται από χορηγίες και άλλα τεχνικά μέσα, τα οποία χειριζόμενα από συνεργεία του Δήμου προστατεύουν την πόλη από πλημμύρες, παγετούς και πυρκαγιές».
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο