Βαρύτατες καταγγελίες από δημάρχους του Βορείου Τομέα Αττικής προς τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρο

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού δεν εκβιάζεται. Θέλουμε ισότιμη συνεργασία με την κεντρική εξουσία και την Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού
 

Για βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα, συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, για παρεμβάσεις και εκ των άνω επιβολής ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» εγκάλεσαν τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Γιώργο Καραμέρο οι δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, Λυκόβρυσης- Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος, Παπάγου-Χολαργού Αποστολόπουλος Ηλίας και Μεταμόρφωσης Καρπέτας Μιλτιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ παρουσία του προέδρου Γιώργου Πατούλη.
 

Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι ο κ. Καμαμέρος, τους απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν ενταχθούν σε συμπράξεις με την Περιφειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής και προχωρήσουν σε δικές τους συμπράξεις για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τότε θα έχουν πρόβλημα μελλοντικά και με τις χρηματοδοτήσεις έργων των δήμων τους από τα Περιφερειακά Προγράμματα.

Ζήτησαν δε, την άμεση παρέμβαση και το θέμα αυτό τόσο της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σχέση ούτε με την κ. Δούρου, ούτε με την σημερινή κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου στην παρέμβασή του σημείωσε ότι όταν πριν τέσσερα χρόνια η κοινωνία δοκιμαζόταν από την κρίση οι δήμοι χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στήριξη, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο βγήκαν μπροστά. Δημιούργησαν εγκαταστάσεις και δομές, «ζητιανέψανε» από αυτούς που μπορούσαν να προσφέρουν και δημιούργησαν κοινωνικά δίκτυα προστασίας από την φτώχεια.

«Η διαδικασία αυτή μας έκανε έμπειρους, οι δήμοι έχουν δημιουργήσει εστίες τροφίμων, μοιράζουν φαγητό σε σπίτια, διαθέτουν μπουτίκ ρούχων. Έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε που έχουν ανάγκη και να προσεγγίσουμε όσους προσφέρουν. Σας λέω λοιπόν απερίφραστα ότι το ζήτημα του επισιτισμού των απόρων είναι καθαρά δουλειά δήμων και περιμένουμε από τις περιφέρειες να σταθούν δίπλα μας και να είναι βέβαιοι ότι θα δουλέψουμε έτσι ώστε να μη γίνει τίποτε που να μην είναι νόμιμο, σύννομο και δίκαιο».

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας είπε ότι το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» προβλέπει τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων ανά περιφερειακή ενότητα. «Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει δώδεκα δήμους. Το λογικότερο είναι οι δώδεκα δήμοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς να δημιουργήσουν κοινή σύμπραξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε μία παράλληλη διαδικασία από την περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα, εύλογη φυσιολογική συνέπεια της οποίας θα ήταν να τα βρούμε. Στη συνέχεια όμως τέθηκε το δίλημμα πώς από τη θέση που θα πάρει ο δήμος και με ποιους θα προχωρήσει στη σύμπραξη, θα εξαρτιόταν και η σχέση σου με την Περιφέρεια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως στην Ελλάδα του 2015 τίθεται τέτοιο ζήτημα: Αν δεν έρθεις μαζί μου θα σε αποκλείσω. Από πού; Από τα χρήματα της ΕΕ θα αποκλειστεί η Μεταμόρφωση που είναι από τους πλέον φτωχούς δήμους;».

Ο κ. Καρπέτας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κ. Καραμέρου βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας, τονίζοντας παράλληλα πως πεποίθησή του είναι πως αυτό δεν εκφράζει ούτε την περιφέρεια, ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Παπάγου –Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός να μη μπορούν να συνεργαστούν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και απαράδεκτο να ασκούνται πιέσεις.

«Δεν μπορούν να μεταφέρουν στους νέους δημάρχους, τόνισε, κοιτάξτε με ποιον θα πάτε γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την επόμενη πενταετία. Ζητάμε να συνεργαστεί η περιφέρεια Αττικής με τους δήμους και να συμπεριφέρεται δίκαια και ίσια».

Πρωτόγνωρη και δυσάρεστη εμπειρία χαρακτήρισε αυτό που συνέβη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Απόστολος Μαυρίδης.

«Η επιλογή μας να πάμε ως δήμοι σε κοινή σύμπραξη ήταν γιατί αφενός έχουμε τις δομές και αφετέρου γιατί τρέξαμε να μη χάσουμε τις προθεσμίες. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι leader; Το ζητούμενο, θεωρώ, είναι το αποτέλεσμα, να μη χαθεί το πρόγραμμα και οι ευπαθείς ομάδες να επωφεληθούν από αυτό. Θέλουμε συνεργασία, αλλά δεν δεχόμαστε να είμαστε μαριονέτα κανενός».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι  αυτό που συνέβη  δεν έχει σχέση με το όραμα της κ. Δούρου, ούτε και με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που λειτουργεί υπερβαίνοντας τα όρια της αρμοδιότητας του.
 

Καταγγέλλουμε με την πιο στεντόρεια φωνή τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου αιρετού. Θα στείλουμε επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στην περιφερειάρχη Αττικής. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές.

Οι δήμοι ξεκινήσαμε με μηδέν ευρώ και στηρίξαμε τις χειμαζόμενες από την κρίση τοπικές μας κοινωνίες και κανένας θεσμός δεν ήρθε να μας υπαγορεύσει τότε το τι έπρεπε να κάνουμε. Και σήμερα μια μεμονωμένη περίπτωση, όπως του κυρίου Καραμέρου, όταν ήρθαν τα ευρώ, έρχεται με έναν επίμονο  τρόπο, μόλις είδε ότι δήμαρχοι θέλουν οι ίδιοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με τις δομές της Εκκλησίας, να διαχειριστούν το αυτονόητο, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε.

Θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία θα πρέπει σήμερα να καταδικαστεί και σίγουρα θα πρέπει να μας πουν, εάν πάνε δηλαδή ώριμες μελέτες των δήμων, θα τις κόψει ο κύριος Καραμέρος; Με ποια δύναμη και ποια εμπειρία; Για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα; Για να μπορεί να ξεχωρίζει κατά το δοκούν το πώς ακριβώς θα συμπεριφέρεται στους δήμους και στους πολίτες μας;
 

Η δική μας προσπάθεια και αγωνία είναι και το τελευταίο ευρώ να φτάσει γρήγορα στον πολίτη που έχει την ευπάθεια»

Επίσης ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού.

«Θεωρώ λοιπόν ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού και φυσικά ανεξάρτητα από αυτό, σήμερα καταγγέλλουμε κυρίως τη νοοτροπία εκείνου ο οποίος νομίζει ότι είναι προϊστάμενος μέσα από τα ποσά που διαθέτει η Ευρώπη για τον Έλληνα πολίτη, να τα διαχειριστεί για να πλήξει το κύρος του δημάρχου που έρχεται να υπηρετήσει τους πολίτες του.

Εμείς βρισκόμαστε στους δήμους, τόνισε, για να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές. Βρισκόμαστε στους δήμους για να διαχειριστούμε πόρους με τον έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών, για να διαχειριστούμε προγράμματα του ΕΣΠΑ, να συνεργαστούμε με την Εκκλησία, με την περιφέρεια με ισότιμο τρόπο, αναγνωρίζοντας ο καθένας το δικό του διακριτό ρόλο. Βρισκόμαστε στους δήμους για να συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία, για να κτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και οραματιζόμαστε».

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο από τη Κοινή συνέντευξη Τύπου Γ Πατούλη και δημάρχων Β Τομέα για το επισιτιστικό πρόγραμμα 2015.

Μετάβαση στο περιεχόμενο