Απόφαση-Δικαίωση του Δήμου Αμαρουσίου για την πολιτική δημοτικών τελών, από την Επιτροπή του Άρθρου 152

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για χιλιάδες συμπολίτες μας, θα στηρίξουμε με την πολιτική δημοτικών τελών αυτούς που πραγματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες»

Δικαιώθηκε τελικά ο Δήμος Αμαρουσίου και πέτυχε, έπειτα από προσφυγή που έκανε στην επιτροπή του άρθρου 152, να ακυρώσει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος είχε αδικαιολόγητα προχωρήσει στη μερική ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που προέβλεπε σημαντικές απαλλαγές και μειώσεις στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών, για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας.


Πλέον μετά την ανωτέρω απόφαση της επιτροπής, ο Δήμος Αμαρουσίου και οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τη νέα πολιτική ανταποδοτικών τελών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει για το 2012: • Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% οι μακροχρόνια άνεργοι, όπως αυτό αποδεικνύεται από την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ και οι άποροι.

 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι πολίτες με αναπηρία άνω του 67% με μοναδικό εισόδημα το επίδομα αναπηρίας.

 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή ανταποδοτικών τελών οι πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα  προβλέπεται απαλλαγή κατά 50%.

 • Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% οι τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα , η απαλλαγή θα είναι κατά 50%.

 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οικογένειες που αποτελούνται από ανύπαντρες μητέρες ή χήρες, που έχουν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα απαλλαγή κατά 50%.

 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έως 80 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων ήταν το 2011 έως 12.000 ευρώ.
  Για εισόδημα έως 15.000 ευρώ η απαλλαγή είναι 50%.

 • Να απαλλαγούν κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από 80-140 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων ήταν το 2011 έως 15.000 ευρώ.

 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για την πρώτη τριετία οι νέοι επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι.

 • Να απαλλαγούν κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. του ιστορικού εμπορικού κέντρου που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος πάνω από 30% σε σχέση με τον κύκλο εργασίας του προηγούμενου χρόνου. Ομοίως και για τα καταστήματα της γειτονιάς, όπως μίνι μάρκετ, καφενεία και ψιλικατζίδικα.

 • Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη στα πάρκινγκ Α’ κατηγορίας στο υπερτοπικό κέντρο. Από 5,5 και 6,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανεβαίνει στο 8,90 ευρώ το τ.μ.


Μετά την εξέταση της προσφυγής του Δήμου και την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανοίγει ο δρόμος ώστε στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, να ψηφισθεί το απαραίτητο «κανονιστικό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής» του Δήμου, το οποίο θα ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και στη συνέχεια θα εφαρμοσθεί.


Με τον τρόπο αυτό θα γίνει πράξη η νέα δημοτική πολιτική ανταποδοτικών τελών, η οποία δίνει μια άλλη διάσταση στη δημοτική κοινωνική πολιτική.


Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης: «Απαντάμε με ουσιαστικές πρωτοβουλίες στηρίζοντας στην πράξη τους αδύναμους συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά και τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε στην τοπική αγορά νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και διαψεύδουμε τα διάφορα παπαγαλάκια της Αντιπολίτευσης, που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης μας να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη,  για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της πόλης».


Τώρα που αποδεικνύεται ότι έλεγαν ψέματα, θα ζητήσουν συγγνώμη;

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, επειδή στην ίδια ανακοίνωση της αντιπολίτευσης υπάρχει αναφορά που μιλά για επιβάρυνση των μικρών διαμερισμάτων, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως ο Δήμος Αμαρουσίου κατέληξε στη συγκεκριμένη πολιτική τελών, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει ο Καλλικράτης. Ένας Νόμος που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει ως Διοίκηση κι επανειλημμένα ο νέος επικεφαλής της Αντιπολίτευσης έχει υπερασπιστεί.


Ο Καλλικράτης ήταν αυτός που μας επέβαλε την υιοθέτηση 5 κατηγοριών τελών, όπου η μεγαλύτερη θα είναι ως 5 φορές υψηλότερη σε σχέση με την μικρότερη.


Με δεδομένο ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ήταν 1,1 ευρώ / τ.μ. (αφορούσε τις οικίες ως 80 τ.μ.) και ο υψηλότερος 9,25 ευρώ /τ.μ.(αφορούσε τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 1.000 τ.μ.), είχαμε δύο επιλογές.


Η πρώτη επιλογή να διατηρήσουμε το χαμηλό συντελεστή 1,1 και να μειώσουμε στο 5,5 το συντελεστή για τους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους. Αν το κάναμε αυτό, θα επωφελούνταν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Ενώ η απώλεια εσόδων για το Δήμο θα ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ, κι ουσιαστικά θα αναγκαζόμαστε να βάλουμε λουκέτο. Θα τιμωρούσαμε δηλαδή τα νοικοκυριά και θα επιβραβεύαμε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό δεν την επιλέξαμε.


Η δεύτερη επιλογή, που τελικά επιλέξαμε, ήταν να αυξήσουμε από 0,15 λεπτά ως 0,75 λεπτά του ευρώ το τ.μ. για κάποιες κατηγορίες οικιών (μηνιαία επιβάρυνση ως 5 ευρώ), έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα τέλη που πληρώνουν οι εμπορικές χρήσεις.


Με δεδομένο ότι το 75% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη προέρχεται από τις εμπορικές χρήσεις και μόλις το 25% από τα νοικοκυριά, επιλέξαμε αυτήν τη λύση, γιατί σε συνδυασμό με τις απαλλαγές που θεσπίσαμε, πετυχαίνουμε: • Να μην έχουμε μεγάλη απώλεια εσόδων από τις εμπορικές χρήσεις που δημιουργούν και τη μεγαλύτερη όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 • Να απαλλάξουμε από την καταβολή τελών, ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, βάση της αρχικής μας απόφασης που η Περιφέρεια επιχειρεί να ακυρώσει.

 • Να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα έσοδα προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος και η πόλη, παρέχοντας στους συμπολίτες μας υπηρεσίες ποιότητας.

Στις εκτός λογικής θέσεις της αντιπολίτευσης, η σημερινή Διοίκηση απαντά με υπεύθυνες πράξεις, με πρωτοβουλίες στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, με έργο σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο