Απονομή των πιστοποιητικών στους απόφοιτους νέους εθελοντές του προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους»

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 81KB|


|donwload file .jpg 82KB||donwload file .jpg 96KB|


 


Η οικογένεια των εθελοντών του Αμαρουσίου μεγαλώνει, καθώς προστέθηκαν και οι απόφοιτοι του προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους ʼλλους», 
το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου τη διετία 2007 και 2008, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Ενηλίκων. 

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι μία ακόμη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την ανάδειξη της εθελοντικής δράσης και την ενθάρρυνση των πολιτών στην συμμετοχή τους σε προγράμματα και δραστηριότητες. 

Σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε η απονομή στους απόφοιτους των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγράμμα, το οποίο αφορά την εθελοντική δράση διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.   

Τα θέματα της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας: « Η συμμετοχή στα κοινά, η αυθόρμητη και ανιδιοτελής σύμπραξη των πολιτών σε ενέργειες που έχουν στόχο το κοινό καλό αποτελούν σταθερές αξίες και κυρίαρχους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η κοινωνική μας πολιτική.»

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια  είναι:

• Η πραγματοποίηση του 1ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα « Εθελοντισμός
και Τοπική Αυτοδιοίκηση», σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση του εθελοντικού κινήματος.
• Η δημιουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επιδιώκει τη
θωράκιση της πόλης απέναντι σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Με επιτυχία έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις πρόληψης, όπως εκκένωση του Δημαρχιακού Μεγάρου, του 1ου Γυμνασίου  Λυκείου και η επίδειξη χρήσης πυροσβεστήρων σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Επιπλέον έχει χειριστεί με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις όπως την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα δύο τελευταία καλοκαίρια σε δασικές εκτάσεις γειτονικών Δήμων.                    
• Η ανακήρυξη του 2008 ως έτους Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου και η Πράσινη Συμμαχία Εθελοντών, η οποία αποτελεί μια «δεξαμενή» ενεργών και υπεύθυνων πολιτών.
• Η ανάπτυξη του θεσμού της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από τον
οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου προσβλέπει στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην πόλη, προκειμένου να ενισχύσουν δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης την αναβάθμιση των γειτονιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Οι εθελοντές της πόλης προσφέρουν σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας ή σε μοναχικά άτομα, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και το  Ειδικό Σώμα Φύλαξης του Δήμου. 
Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή τους σε περιόδους που υπάρχει αυξημένη ανάγκη βοήθειας, όπως σε περίπτωση καύσωνα, ή χιονοπτώσεων ή σε πυρκαγιές. 
Σημαντική είναι και η προσφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου, συμμετέχοντας ενεργά στη φύλαξη του Δάσους Συγγρού, του Κτήματος Καρέλλα κ.α. Δυναμικό παρόν έχουν και σε όλες τις αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις. Οι εθελοντές προσφέρουν ακόμη τη βοήθεια τους και σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου.
              
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα επαναλάβει τη διοργάνωση παρόμοιων προγραμμάτων στο άμεσο μέλλον με στόχο τη διάδοση του εθελοντικού πνεύματος και την ενίσχυση του εθελοντισμού στην πόλη του Αμαρουσίου.

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο