Αποκαλυπτήρια της Προτομής του ηρωικού δημοσιογράφου, εθνομάρτυρα του Ποντιακού Ελληνισμού Νίκου Καπετανίδη

Print Friendly, PDF & Email

Από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και το Σύλλογο Ποντίων Αμαρουσίου «Ν. Καπετανίδης»

Τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Εθνομάρτυρα του Ποντιακού Αγώνα, Δημοσιογράφου Τραπεζούντος Νίκου Καπετανίδη, θα τελέσουν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Ν. Καπετανίδης, αποτίοντας για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό ελάχιστο φόρο τιμής.

 Η τελετή των Αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00, στο τρίγωνο μεταξύ των οδών, Διονύσου, Σκρά & Μπραχαμίου (δίπλα στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών), όπου και τοποθετήθηκε η Προτομή, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γκάγκικ Αλτουμιάν.

Στην εκδήλωση μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα απευθύνουν χαιρετισμό:
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» κ. Δημήτρης Κοσμίδης
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Ο εκδότης της εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη» κ. Σάββας Καλεντερίδης

Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Ο ηρωικός δημοσιογράφος του Ελληνικού Πόντου, Νίκος Καπετανίδης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» της Τραπεζούντας, εκτελέστηκε σε ηλικίας 32 ετών, γιατί σκεφτόταν και δρούσε μαζί με άλλους για την ίδρυση της Δημοκρατίας του Πόντου, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο.
Ο πραγματικό λόγος ήταν η ανεξάρτητη και χωρίς φόβο πένα του, η οποία μέσω της εφημερίδας του αποκάλυπτε όλους τους διωγμούς και τα δεινά που επέφερε το Τουρκικό Κράτος στους Έλληνες του Πόντου.
 Ακόμη και μπροστά στην αγχόνη δεν δίστασε, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου του απηύθυνε την κατηγορία ότι αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του Πόντου, ο Καπετανίδης σηκώθηκε και συμπλήρωσε: «Όχι μόνον γα την ανεξαρτησία, αλλά και για την ένωση του με την Ελλάδα!»

Ο Σύλλογος  Ποντίων Αμαρουσίου προς τιμήν του φέρει το όνομα του.

 

Σχετικά αρχείαΠρόσκληση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ν.Καπετανίδη

Μετάβαση στο περιεχόμενο