Απαίτηση Πατούλη για περισσότερες επιδοτούμενες θέσεις φιλοξενίας παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς της Αττικής

Print Friendly, PDF & Email

Επιστολή – απαίτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, προς το Υπ. Οικονομικών για να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των Δήμων της Αττικής και να αυξηθεί ο αριθμός των επιδοτούμενων θέσεων για παιδιά που φιλοξενούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς


Με επιστολή που απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ανέδειξε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους Αττικής με αφορμή την άνιση και άδικη κατανομή και διάθεση των κονδυλίων για την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής από τις αντίστοιχες δομές. ʼδικη κατανομή που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των επιδοτούμενων θέσεων που αφορούν παιδιά που φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Αττικής.

Στην επιστολή αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Γ. Πατούλης πως: 1. Η Αττική αδικείται από την κατανομή

  Η κατανομή των διατιθέμενων ποσών ανά Περιφέρεια είναι απολύτως άνιση αφού διατίθεται για την Περιφέρεια Αττικής ο μισός προϋπολογισμός σε σχέση με τους πόρους που κατευθύνονται π.χ. προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Αττική των 5.000.000 κατοίκων χρηματοδοτείται με σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω κατανομή δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο.


 2. Μείωση κατά 42% του αριθμού παιδιών της Αττικής που καλύπτει το πρόγραμμα

  Ενδεικτικό στοιχείο της άνισης κατανομής των πόρων του προγράμματος είναι η κατά 42% μείωση του αριθμού των παιδιών από την Περιφέρεια Αττικής που θα χρηματοδοτηθούν φέτος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα παιδιά του προγράμματος, για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής το 2011 ήταν 9.367, ενώ για το 2012 θα είναι μόνο 3.970. Μείωση, 42%. Πως δικαιολογείται η μείωση αυτή; Δεν δικαιολογείται κατά την άποψη μας.


 3. Ανισοκατανομή και σε επίπεδο Δήμων

  Επιπλέον και σε επίπεδο Δήμων υπάρχει αντίστοιχη ανισοκατανομή.


  • Για παράδειγμα, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος με πληθυσμό 69.181 κατοίκους επιδοτείται για την φιλοξενία 2.076 παιδιών, τη στιγμή που ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής των 5 εκ. κατοίκων θα φιλοξενήσει μόνο 3.790 παιδιά!
  • Πως γίνεται να επιδοτείται ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης για 1.012 παιδιά, ο Δήμος Βόλου για 845 παιδιά, ο Δήμος Λάρισας για 355 παιδιά, όταν ο Δήμος Αθηναίων θα επιδοτηθεί για μόνο 76 παιδιά;
  • Αντίστοιχα, πως εξηγείται ο Δήμος Αμαρουσίου, που διαθέτει και πολλές πρότυπες και πιστοποιημένες κοινωνικές δομές αλλά και πληθυσμό μεγαλύτερο από τον Δήμο Νεαπόλεως- Συκεών , να επιδοτείται μόλις για  61 θέσεις, δηλ. ούτε  το 3% όσων επιδοτούνται στη Νεάπολη; Εξίσου αδικημένοι από την κατανομή είναι κι άλλοι Δήμοι της Αττικής ( π.χ. Δήμος Κηφισιάς 25 παιδιά, Δήμος Χαλανδρίου 39 θέσεις, Δήμος Καλλιθέας Αττικής 28 θέσεις).


 4. Ανισοκατανομή σε βάρος της Αττικής «που βγάζει μάτια»

  Η άνιση μεταχείριση αποδεικνύεται κι από άλλα στοιχεία. Παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και την τελική έγκριση των θέσεων, θα διαπιστώσει κανείς ότι π.χ. στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών επί 4.937 αιτημάτων εγκρίθηκαν οι 2.076, στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης επί 1.547 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 1.012 θέσεις, στο Δήμο Βόλου επί 886 αιτήσεων εγκρίθηκαν 845 θέσεις, στο Δήμο Τρίπολης επί 179 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 167 θέσεις. Αντίστοιχα, στο Δήμο Αθηναίων επί 500 αιτημάτων εγκρίθηκαν 76 θέσεις, στο Δήμο Αμαρουσίου επί 520 αιτούμενων θέσεων εγκρίθηκαν 61, στο Δήμο Χαλανδρίου επί 300 αιτήσεων εγκρίθηκαν 39 θέσεις, ενώ και για τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15-25%.

Με την επιστολή ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ζητά να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των Δήμων της Αττικής.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη σχετική επιστολή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο