Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας ‘ΚΕΦΑΛΑΙΟ ‘ με τίτλο: Κάνουν τα πάντα για τον οβολό’

Print Friendly, PDF & Email

Κύριε Διευθυντά

Σε άρθρο της εφημερίδας σας, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011  με τίτλο « Κάνουν τα πάντα για τον οβολό» και υπογράφεται από το συντάκτη σας κ. Α. Περδίκαρη, γίνονται ορισμένες απαξιωτικές αναφορές σε βάρος των Δημάρχων που ζητούν να καταργηθεί η απαράδεκτη κατά την άποψη μας διάταξη του επαγγελματικού ασυμβίβαστου, που θεσπίστηκε με τον Καλλικράτη.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ο συντάκτης σας, πιθανόν επειδή δεν είναι σωστά πληροφορημένος αλλά και δεν φρόντισε να ενημερωθεί και από τους Δημάρχους για τις θέσεις τους , χρησιμοποιεί για να στηρίξει το άρθρο αυτό στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, υποστηρίζει ανακριβώς ο συντάκτης σας ότι οι δήμαρχοι είναι οι μόνοι προνομιούχοι στην εποχή του Μνημονίου που απολαμβάνουν αυξήσεις στις αποδοχές τους άνω του 30%. Κάτι που είναι εντελώς αναληθές, αφού στη δική μου περίπτωση ο μισθός  μου ως Δημάρχου την 1-7-2011, σε σχέση με αυτή που λάμβανα την 1-1-2010 ( όπου είχα δικαίωμα να ασκώ το επάγγελμα- λειτούργημα  του ιατρού) έχει μειωθεί  κατά 29%.  Κι αυτό αποδεικνύεται από τις καταστάσεις αντιμισθίας και εξόδων παράστασης Δημάρχου, που είναι στη διάθεση όποιου το αμφισβητεί. Πως λοιπόν προκύπτει κατά το συντάκτη σας αύξηση στις αποδοχές μας, που εγώ προσωπικά δεν τη βλέπω; Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η αντιμισθία του Δημάρχου Αμαρουσίου μειώθηκε και δεν αυξήθηκε.

Δεν με ενοχλεί ούτε είμαι αντίθετος στη  μείωση του μισθού του Δημάρχου. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι αναγκαία και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί , ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες περίοδο. Δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας και να παραμένουν ίδιες οι αμοιβές των Δημάρχων. Αλίμονο. Αυτό όμως που θεωρώ απαράδεκτο είναι να λέγονται ανακρίβειες, ότι δήθεν οι δικές μας αποδοχές αυξάνονται.

Επίσης  θεωρώ απαράδεκτο και αντισυνταγματικό, σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσα μαζί με άλλους συναδέλφους μου Δημάρχους, να μας αφαιρείται  το δικαίωμα να ασκούμε το επάγγελμά μας. Η θέσπιση επαγγελματικού ασυμβίβαστου είναι ένα μέτρο παρωχημένο, που αποδείχθηκε στην πράξη αποτυχημένο όταν θεσπίστηκε για τους βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου. Γι αυτό και πολύ σύντομα ακυρώθηκε με την τελευταία  Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αυτό λοιπόν που αποφασίστηκε, σωστά κατά την άποψη μου,  να μην ισχύει για τα μέλη του Κοινοβουλίου, κάποιος αρρωστημένος πολιτικός εγκέφαλος αποφάσισε να το εφαρμόσει στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης,  σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής στενοκεφαλιάς και αλαζονείας, στην οποία μας έχει συνηθίσει άλλωστε από όπου κι αν περνά, αγνόησε τότε τις απόψεις που εκφράσαμε και προχώρησε στη θέσπιση του ασυμβίβαστου.

Είναι μια ακόμη προσωπική πολιτική επιλογή του κου Ραγκούση που στερείται λογικής αλλά και νομιμότητας. Και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να την περάσει παρασύροντας  την Κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν νωρίτερα δεν ακυρωθεί.
Γνωρίζω  καλά ότι υπήρξε συγκεκριμένη σκοπιμότητα πίσω από τη θέσπιση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου για τους Δημάρχους. Και η σκοπιμότητα δεν είναι άλλη από το να οδηγηθούν εκτός του θεσμού άνθρωποι επαγγελματικά επιτυχημένοι και κοινωνικά  καταξιωμένοι . Για πολιτικούς  σαν τον κο Ραγκούση και την Κυβέρνηση που εκπροσωπεί , είναι ευκολότερη υπόθεση η διαχείριση Δημάρχων  που αποτελούν προϊόντα του κομματικού σωλήνα ή είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Οι τοπικές κοινωνίες όμως έχουν ανάγκη τους ικανούς, κι όχι τους αρεστούς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω στο συντάκτη σας πως το αίτημα για την άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου δεν υποστηρίζεται μόνον από Δημάρχους που έχουν την ιδιότητα του ιατρού, αλλά και από Δημάρχους που προέρχονται και από άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η τοπική κοινωνία είναι αυτή που κρίνει ποιος έχει το χρόνο, τη διάθεση, την εμπειρία και την ικανότητα να υπηρετήσει με επάρκεια τα τοπικά συμφέροντα και τις τοπικές ς υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά είναι ανεξάρτητα από τη θέσπιση οποιουδήποτε ασυμβίβαστου.


Φιλικά

Γιώργος Πατούλης

Δήμαρχος Αμαρουσίου-

Ιατρός Ορθοπεδικός – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Μετάβαση στο περιεχόμενο