Απάντηση Δήμου Αμαρουσίου στην ανακοίνωση του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Γ. Συκαμιώτη, στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Η Ανάσταση του Λαζάρου έγινε μία φορά, δεν επαναλαμβάνεται και μάλιστα στη μέση του καλοκαιριού


Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης σε βάρος της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου από τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών της Διοίκησης Π. Τζανίκου, και τέως πλέον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γ. Συκαμιώτη, θα ήθελα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, να επισημάνω τα παρακάτω:


Πρώτον, κανείς δεν αμφισβητεί τα τεράστια χρέη που άφησαν βαριά κληρονομιά στη σημερινή Διοίκηση του Δήμου οι Διοικήσεις του παρελθόντος, στις οποίες επίλεκτο στέλεχος ήταν ο κ. Συκαμιώτης. Ακόμη κι αυτοί που αμφισβήτησαν το χρέος αυτό το 2007, όταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης παρουσίασε τα στοιχεία, σήμερα αναγκαστικά έχουν αποδεχθεί την αλήθεια.


Δεύτερον, όσο κι αν αμφισβητεί ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος το έργο που έχει γίνει στην πόλη από τον Γ. Πατούλη, δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτόν οι συμπολίτες μας. Οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία επανεξέλεξαν το Δήμαρχο, με ποσοστό που ξεπέρασε  το 56,4%, από την πρώτη Κυριακή. Οι συμπολίτες μας έδειξαν έμπρακτα τη στήριξη και εμπιστοσύνη τους σε μια Διοίκηση που προσέφερε σημαντικό έργο στην πόλη την περίοδο 2007-2010. Για μας, η γνώμη των πολιτών έχει μεγαλύτερη αξία από τη γνώμη του πρώην Δημοτικού Συμβούλου.


Τρίτον, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εφαρμογή του Καλλικράτη και του μνημονίου έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των πόρων που διατίθενται από την Κεντρική Εξουσία προς την Αυτοδιοίκηση. Τα νούμερα που παρουσίασε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης ήταν αποκαλυπτικά.


Τέταρτον, σε αντίθεση με ότι γινόταν την περίοδο που στη Διοίκηση του Δήμου ήταν ο κ. Συκαμιώτης, στη θητεία της σημερινής Διοίκησης όλες οι νομικές υποθέσεις ανατίθενται με απόλυτα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Ο Δήμος μας και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και Εταιρείες του με αποκλειστικό κριτήριο την προστασία των συμφερόντων τους, με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας, επί πολύπλοκων νομικών υποθέσεών τους προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία που διαθέτουν εξειδικευμένη νομική γνώση και εμπειρία, καθώς και σε συνεργασία τους με έμπειρους  δικηγόρους.


Και πέμπτον, όσον αφορά την υπόθεση της ΕΤΕΒΑ θα ήθελα να θυμίσω στον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο πως έχουν ακριβώς τα πράγματα:


Την 30.12.2003 το Δ.Σ. της «ʼθμονο Ακινήτων Α.Ε.» με Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο κ. Παν. Τζανίκο, και Αντιπρόεδρο τον τότε Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ.Γεώργιο  Συκαμιώτη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απεφάσισε την αγορά:


α) Του κοινοχρήστου χώρου πρασίνου αντί ευρώ 13.536.534,76 δηλαδή κατά ποσό ευρώ 5.249.707,66 μεγαλύτερο του ποσού που πριν 9 μήνες είχε καθορίσει το Εφετείο Αθηνών ως αξία της έκτασης αυτής και


β) Της εντός ζώνης ρέματος έκτασης αντί ευρώ 2.138.250


Συνολικό τίμημα: ευρώ 15.674.784,76, πλέον φόρων – προσαυξήσεων – συμβολαιογραφικών κ.λπ. εξόδων ευρώ 3.000.000 περίπου.


Αυθημερόν – 30.12.2003 – υπεγράφη το σχετικό 22168/30.12.2003 συμβόλαιο, καταβλήθηκε ποσοστό 10%, η καταβολή του υπολοίπου συμφωνήθηκε σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις, με επιτόκιο 6,5% και οι πωλήτριες εταιρείες παρακράτησαν την κυριότητα και νομή των εκτάσεων αυτών μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος.


Δηλαδή η εταιρεία «ʼθμονον Α.Ε. έκανε αγορά μιας έκτασης αλλά για δέκα και πλέον χρόνια θα είχε μόνο τη χρήση των εκτάσεων.


Η τότε Διοίκηση του Δήμου και μέχρι τη λήξη της θητείας της την 17.1.2007, δηλ. για  3 και πλέον χρόνια, δεν κατέβαλε κανένα ποσό για την αγορά αυτή, αλλά ούτε και αξιοποίησε τις προαναφερόμενες εκτάσεις, αφού καμία επωφελής αξιοποίησή τους δεν είναι επιτρεπτή από το νόμο. Για  την επιζήμια αυτή αγορά συμπολίτης προσέφυγε με Μηνυτήρια Αναφορά στην δικαιοσύνη την 31.1.2005 και στη συνέχεια:  • Mε Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών τα 5 μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας που συμμετείχαν την 30.12.2003 στη λήψη της απόφασης για την αγορά αυτή, για να δικασθούν για απιστία, της ζημίας της εταιρείας προσδιορισθείσης με το Βούλευμα σε ευρώ 9.202.517,83.

  • Με την 2146/2010 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, με την οποία προσδιορίσθηκε πάλι η ζημία της εταιρείας στο ίδιο αυτό ποσό των ευρώ 9.202.517,83 κηρύχθηκαν ένοχοι για  τη πράξη αυτή οι κ.κ. Παν. Τζανίκος και Γεώργιος Συκαμιώτης και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, ενώ κρίθηκαν αθώοι οι 3 λοιποί κατηγορούμενοι.

  • Το Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών στο οποίο προσέφυγαν με έφεσή τους οι κ.κ. Παν. Τζανίκος και Γεώργιος Συκαμιώτης, με την 271/2011 απόφαση και μετά από Πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών περί ενοχής του κ. Παν. Τζανίκου, έκρινε αυτούς αθώους και αναμένεται η αιτιολογία της απόφασης αυτής με την καταχώρησή της σε λίγες ημέρες στο Ειδικό Βιβλίο, οπότε και η εταιρεία του Δήμου μας θα λάβει απόφαση για περαιτέρω ενέργειες.

Ας μη βιάζεται λοιπόν ο πρώην συνάδελφος να προκαταλάβει το αποτέλεσμα.


Σε κάθε περίπτωση κι επειδή ο τίτλος της ανακοίνωσης του πρώην Δημοτικού Συμβούλου ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός για τη Δημοτική Αρχή, θα ήθελα κλείνοντας να επισημάνω ότι με υβριστικού και γεμάτου ανακρίβειες περιεχομένου ανακοινώσεις, δεν πρόκειται να επανακάμψει στα δημοτικά πράγματα της πόλης.
Ιστορικά άλλωστε η Ανάσταση του Λαζάρου συνέβη μόνον μια φορά, στην Ιερουσαλήμ. Όσο και να ελπίζει ο πρώην συνάδελφος, δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο Μαρούσι, και μάλιστα στη μέση του καλοκαιριού.


Σπύρος Σταθούλης
Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο