Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) εξελέγη σήμερα στο Μάαστριχτ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας στην ενδυνάμωση μίας ευρωπαϊκής συμμαχίας, με πρωταγωνιστές την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες»

Με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Μάαστριχτ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξελέγη Αντιπρόεδρος του οργάνου για την περίοδο 2017-2019.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης εξελέγη ο Περιφερειάρχης της Emilia Romagna Stefano Bonaccini.

Το CEMR ιδρύθηκε το 1951 και αριθμεί 60 Αυτοδιοικητικές Ενώσεις από 42 χώρες και αποτελεί το Ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Δήμων και Περιφερειών ( UCLG ).

Από την δημιουργία του, το CEMR εργάζεται για τη οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης, που θα βασίζεται στην αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή του πολίτη, με σεβασμό στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Το CEMR λειτουργεί ως φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας σε τομείς όπως η διακυβέρνηση, το περιβάλλον, το κλίμα και η ενέργεια, η οικονομική κοινωνική και εδαφική συνοχή και η διεθνής συνεργασία, με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υπέρ του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.

Πρόεδροι του CEMR έχουν διατέλεσε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Valéry Giscard d’ Estaing πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος της Βιέννης Michael Haupl αλλά και  o πρώην Δήμαρχος της Στουτγάρδης Wolfgang Schuster.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέξουν Αντιπρόεδρο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου.

Η εκλογή μου δικαιώνει τις προσπάθειες της Ελληνικής Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, τιμά την ΚΕΔΕ αλλά και τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες, χωρίς κηδεμονίες για το καλό του τόπου τους.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας στην ενδυνάμωση μίας ευρωπαϊκής συμμαχίας, με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση.

Αποτελεί πάγια προτεραιότητα μας η διεύρυνση των σχέσεων και των συνεργασιών των δημοτικών αρχών της Ευρώπης, με στόχο η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταματήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, με βάση την αρχή της εγγύτητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με το Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους πολίτες με σταθερό προσανατολισμό της βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών».

 

Σχετικά αρχείαΑντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) εξελέγη σήμερα στο Μάαστριχτ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης (1)


Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) εξελέγη σήμερα στο Μάαστριχτ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο