Ανοίγει τις πύλες του το 1ο Κέντρο Πρόληψης Υγείας στον Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email
Τελετή εγκαινίων: Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, 11 π.μ., Λεωφ. Κηφισίας 108, Μαρούσι


Το 1ο Κέντρο Πρόληψης Υγείας στο Μαρούσι εγκαινιάζει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) μαζί με την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που περιλαμβάνει σε α’ φάση τη λειτουργία ΚΕ.Π Υγείας σε 14 Δήμους της χώρας.


Τα εγκαίνια του 1ου Κέντρου Πρόληψης Υγείας στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, και ώρα 11 π.μ., Λεωφ. Κηφισίας 108, Μαρούσι (ύψος πεζογέφυρας οδού Γούναρη).


Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο Υπουργός Υγείας ʼδωνις Γεωργιάδης.


Το πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» εισάγει τον πρώτο θεσμό πρόληψης της Υγείας στην Ελλάδα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα Υγείας και σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την πιλοτική σταδιακή λειτουργία ΚΕ.Π Υγείας σε συνολικά 14 δήμους σε όλη την Ελλάδα.


Μέσα στα ΚΕ.Π Υγείας θα δημιουργηθεί, επίσης, η Κάρτα Υγείας Πρόληψης για κάθε ενδιαφερόμενο που το επιθυμεί.


Συγκεκριμένα, μέσω του ΚΕ.Π Υγείας ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε εξετάσεις ολοκληρωμένου προσυμπτωματικού ελέγχου σε 7 νοσήματα:  • Καρκίνος του εντέρου
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • Καρκίνος του μαστού
  • Πρόληψη του μελανώματος
  • Πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

ανάλογα με την ηλικία και βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.


Οι εξετάσεις για τους ανασφάλιστους θα γίνονται δωρεάν, ενώ για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ θα γίνονται με παραπεμπτικό του γιατρού τους με κάλυψη του κόστους από τον ασφαλιστικό τους φορέα. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο