Αμεση αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας επιστροφής επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ πρώην δημάρχων μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος ζητά η ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Απαράδεκτη και μνημείο παραλογισμού η απόφαση του ΕΤΕΑ – Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων

Την άμεση αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας επιστροφής στο ΕΤΕΑ χορηγηθεισών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος, για 420 πρώην δημάρχους ζητά η ΚΕΔΕ με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από τα υπουργεία Εργασίας Εσωτερικών και Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή του για την ανατροπή παλαιότερων αποφάσεων του ίδιου ασφαλιστικού φορέα.

Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση ανακλητικών αποφάσεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) – τομέας ΤΑΔΚΥ, σύμφωνα με τις οποίες ανακαλούνται προηγούμενες αποφάσεις του που απένειμαν σε πρώην δημάρχους επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, μετά την εξαγορά της θητείας τους ως προέδρων κοινοτήτων και σύμφωνα με σχετική δυνατότητα που τους παρείχε ο νόμος Ν.3232/2004 (άρθρο 20 παρ.3).

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο πολλοί αιρετοί, που διετέλεσαν μία θητεία δήμαρχοι και μία τουλάχιστον θητεία πρόεδροι κοινοτήτων αξιοποιώντας αυτήν τη δυνατότητα εξαγόρασαν τα τέσσερα χρόνια της θητείας τους ως πρόεδροι κοινοτήτων και θεμελίωσαν ή έλαβαν επικουρική σύνταξη και εφάπαξ  από το ΕΤΕΑ (πρώην ΤΑΔΚΥ) και μάλιστα μετά από πράξη του αρμοδίου οργάνου του Ταμείου, η οποία τους κοινοποιήθηκε!

Ωστόσο προσφάτως το ΕΤΕΑ (τομέας ΤΑΔΚΥ) με αλλεπάλληλες πράξεις αρμόδιων οργάνων του ανακάλεσε προηγούμενες πράξεις, που αφορούσαν αποφάσεις συνταξιοδότησης και εξαγοράς χρόνου υπηρεσίας με κύριο δικαιολογητικό σκεπτικό ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εξαγορά χρόνου, επικαλούμενη νόμο του 1966 (!) και παραβλέποντας τις διατάξεις του νεότερου νόμου (2004). Να σημειωθεί δε, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις αποφάσεις αυτές για επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν οι πρώην αιρετοί για την εξαγορά χρόνου.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, μνημείο παραλογισμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. Πρώην αιρετοί συνάδελφοί μας κινδυνεύουν μέχρι και να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς τους ζητείται να επιστρέψουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που νομίμως τους καταβάλλονται από το 2004 μέχρι σήμερα.

Μετά τη συζήτηση του θέματος στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε και καταθέτουμε σήμερα στα αρμόδια υπουργεία  συγκεκριμένες προτάσεις, προς αποφυγή ακραίων καταστάσεων και δικαστικών διενέξεων από τις οποίες οι αιρετοί, είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούν. Συγκεκριμένα ζητάμε:

Πρώτον, συντάξεις και εφάπαξ που καταβλήθηκαν σε πρώην δημάρχους που θεμελίωσαν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ με βάση  σχετικές αποφάσεις με τις οποίες εξαγοράστηκε χρόνος θητείας προέδρου δεν επιστρέφονται.

Δεύτερον, να υπάρξει ρητή νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ από το 2004,που θα καλύπτει και τους δημάρχους, οι οποίοι εξαγοράζουν τη θητεία τους, ως προέδρων κοινοτήτων, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.

Βέβαια η ΚΕΔΕ δεν νομοθετεί αλλά θα παρακολουθήσουμε από κοντά το θέμα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο