Αλλαγές στη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου από 1η Μαρτίου 2011

Print Friendly, PDF & Email|download file .jpg 259Kb|


Δωρεάν οι μετακινήσεις για τους κατοίκους και δημότες που είναι κάτοχοι  της κάρτας της πόλης ARTEMISCARD

Χαμηλό Εισιτήριο 0,50 €, για τους υπόλοιπους επιβάτες

Από την 1η Μαρτίου 2011 αλλάζει η λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου. Με το νέο πλαίσιο λειτουργίας:
• Μετακινούνται δωρεάν με τα «κόκκινα λεωφορεία» οι κάτοικοι και δημότες του Αμαρουσίου, οι οποίοι είναι κάτοχοι της κάρτας της πόλης (ARTEMIS CARD)
• Για τους υπόλοιπους επιβάτες καθιερώνεται εισιτήριο ύψους 0,50 € , με ισχύ διάρκειας 2 ωρών και 1,00 € για εισιτήριο ημερήσιας διάρκειας.
• Επίσης καθιερώνεται εισιτήριο εβδομαδιαίας διάρκειας αξίας 5 €, αλλά και κάρτες μηνιαίας και ετήσιας διάρκειας.
• Τροποποιούνται ορισμένα δρομολόγια.
• Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας το Σαββατοκύριακο.

Ο στόχος των αλλαγών
Η εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου κρίθηκε επιβεβλημένη για τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων που θα επιτρέψουν αφενός την ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Και αφετέρου, την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών της πόλης που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα εξ’ ολοκλήρου με το κόστος λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 5.500.000 ευρώ.


Που διατίθενται τα εισιτήρια
Οι χρήστες της Δημοτικής Συγκοινωνίας μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια από τα παρακάτω σημεία:
• Τραμ πληροφόρησης (πλατεία Ευτέρπης, Η.Σ.Α.Π Αμαρουσίου)
• Κ.Ε.Π Κέντρου (Χατζηαντωνίου 10, τηλ. 213 2031900)
• Σε επιλεγμένα σημεία:
o Περίπτερο έμπροσθεν Σισμανόγλειου Νοσοκομείου
o Περίπτερο απέναντι από Νοσοκομείο «Υγεία»
o Περίπτερο απέναντι από Δ.Ο.Υ Αμαρουσίου (Αγ. Κωνσταντίνου)
o Περίπτερο έμπροσθεν Γηροκομείου «Θαλερός» (Λεωφ. Κηφισίας)
o Περίπτερο έμπροσθεν αγάλματος Ν. Γούναρη (Συμβολή Λεωφ. Κηφισίας & Παραδείσου, Παράδεισος)


Που και πώς γίνεται η προμήθεια των καρτών
Όσοι επιβάτες επιθυμούν, μπορούν να προμηθευτούν τις κάρτες της δημοτικής συγκοινωνίας κατόπιν σχετικής αίτησης στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνίας και Κυκλοφορίας Αμαρουσίου (Ζήνωνος Ελεάτου 8, τηλ. 210 6180515) ή στο Τραμ πληροφόρησης (πλατεία Ευτέρπης, Η.Σ.Α.Π Αμαρουσίου).


Πρόστιμα για τους παραβάτες
Με την εφαρμογή του νέου τρόπου λειτουργίας των δημοτικών συγκοινωνιών θα διενεργείται συστηματικός έλεγχος των επιβατών από ελεγκτές και δημοτικούς αστυνόμους και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3 €.

Αλλαγές στα δρομολόγια
Συγκεκριμένα, από 1η Μαρτίου 2011 θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές στα δρομολόγια των «κόκκινων λεωφορείων»:


Γραμμή 010 (Η.Σ.Α.Π – Νέα Φιλοθέη): Αυξάνεται η συχνότητα της διέλευσης των λεωφορείων κατά 5-8 λεπτά μετά τις 6 μ.μ. δηλαδή κατά τις ώρες μη αιχμής.

Γραμμή 020 (Ψαλίδι – Η.Σ.Α.Π – Νέα Λέσβος): Διασπάται σε ανατολική (020: Η.Σ.Α.Π – Νέα Λέσβος – ʼγιος Νικόλαος) και σε δυτική (080: Ψαλίδι – Η.Σ.Α.Π – Κ.Α.Τ), με παράλληλη ενσωμάτωση της γραμμής (050: Η.Σ.Α.Π – Κ.Α.Τ – ʼγιος Νικόλαος) στις δύο νέες γραμμές. Τα δρομολόγια και οι ώρες λειτουργίας διατηρούνται όπως πριν, βελτιώνεται, ωστόσο, η συχνότητα της 050.

Γραμμή 030 (Η.Σ.Α.Π – Σισμανόγλειο): Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε επίπεδο δρομολογίων, συχνότητας και ωρών λειτουργίας.

Γραμμή 040 (Η.Σ.Α.Π – Πολύδροσο): Αυξάνεται η συχνότητα της διέλευσης των λεωφορείων κατά 5-8 λεπτά μετά τις 6 μ.μ. δηλαδή κατά τις ώρες μη αιχμής.

Γραμμή 050 (Η.Σ.Α.Π – Κ.Α.Τ – ʼγιος Νικόλαος): Καταργείται και ενσωματώνεται στις νέες γραμμές 020 (Η.Σ.Α.Π – Νέα Λέσβος – ʼγιος Νικόλαος) και 080 (Ψαλίδι – Η.Σ.Α.Π – Κ.Α.Τ).

Γραμμή 060 (Η.Σ.Α.Π – Παράδεισος): Αποκτά ενιαία συχνότητα κάθε 30-35 λεπτά σε ημερήσιο επίπεδο (σήμερα ποικίλει μεταξύ 25-45 λεπτά) και παύει να διέρχεται από την οδό Σωρού, όπου καθυστερεί ιδιαίτερα λόγω της λειτουργίας του φωτεινού σηματοδότη. Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται τα δρομολόγια της γραμμής κατά τις ώρες μη αιχμής.


Τι αλλάζει το Σαββατοκύριακο
• Το Σάββατο διατηρούνται η συχνότητα και ο αριθμός των λεωφορείων ανά γραμμή, αλλά πλέον τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
• Την Κυριακή η δημοτική συγκοινωνία θα λειτουργεί από τις 7:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Αναγκαία η κίνηση εξορθολογισμού των δαπανών
Το κόστος για τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 5.500.000 €. Το κόστος αυτό, που περιλαμβάνει μισθοδοσία προσωπικού, κόστος καυσίμων, συντήρηση και ανταλλακτικά, ασφάλιστρα κ.α., επιβαρύνει αποκλειστικά τους δημότες, όλους ανεξαιρέτως, είτε χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του δήμου για τις μετακινήσεις τους είτε όχι, μέσα από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν.

Με τη νέα μορφή λειτουργίας της η δημοτική συγκοινωνία θα μπορεί να προσφέρει εύκολες και φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες μετακίνησης, δωρεάν προς τους κατοίκους και δημότες της πόλης και με πολύ χαμηλό αντίτιμο για τους επιβάτες που δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση.

Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε τα θεμέλια για τη βιωσιμότητα αλλά και την αναβάθμιση της υπηρεσίας μελλοντικά. Ενώ θα υπάρξουν και έσοδα που θα μας επιτρέψουν την ανανέωση του στόλου με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία.

Το δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου εξυπηρετεί καθημερινά 15.000 επιβάτες συμβάλλοντας σημαντικά στη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών απ’ άκρη σε άκρη της πόλης, αλλά και στην προσπάθεια για ένα καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο