Ένα σημαντικό διατηρητέο κτίριο μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας απέκτησε ο Δήμος Αμαρουσίου με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Print Friendly, PDF & Email

Η αγορά του ακινήτου στη συμβολή των οδών Σουρή και Βασ. Όλγας ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης      

Περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Αμαρουσίου είναι πλέον το σημαντικής περιβαλλοντικής και ιστορικής  αξίας διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή τω οδών Σουρή και Βασ. Όλγας, μετά την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 από τον νόμιμο αναπληρωτή Δημάρχου, Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σπύρο Σταθούλη.

Η αγορά του ακινήτου στο Ο.Τ. 88 χρηματοδοτείται με χρήματα που θα εκταμιευθούν από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 484.477,16 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2014», μετά την υπ’αριθμό 135/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς του σημαντικού αυτού ακινήτου για το Δήμο Αμαρουσίου υπογράμμισε:

«Η απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο μας τόσο από πολεοδομική και ιστορική, όσο και από περιβαλλοντική άποψη, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, της τοποθεσίας του, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς που ενσαρκώνει.
Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι ότι η απόκτηση ενός τέτοιου διατηρητέου κτιρίου, που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δημιουργεί υπεραξία στην πόλη μας δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους πολίτες, καθώς όπως και σε άλλες περιπτώσεις με την ανάληψη πρωτοβουλιών αξιοποιήσαμε ένα ακόμη χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρει η Πολιτεία.
Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο ακίνητο να αποτελέσει τοπόσημο στον αστικό ιστό της πόλης μας και με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου να γίνει μία όαση που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, θα προβληθεί ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του κτιρίου και θα διαφυλαχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου, σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης» για το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη ανακατασκευής του σε νέο πρότυπο κλειστό γυμναστήριο. Αμφότερα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής και αθλητικής αναφοράς για το Μαρούσι.»

Το διώροφο ακίνητο συνολικής επιφάνειας 333,22 με πρόσοψη στις δύο οδούς, είναι οικοδομημένο σε οικόπεδο 547,98 τ.μ.  και αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο, υπόγειο και δύο αποθήκες στην πρασιά του οικοπέδου. Επίσης διαθέτει γκαράζ στην πρασιά προς την οδό Σουρή.

Το διώροφο κτίσμα φέρει καταφύγιο στην πίσω πλευρά του ακάλυπτου χώρου, το οποίο κατασκευάστηκε μετέπειτα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτό κατέφευγαν οι κάτοικοι της γειτονιάς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Αθήνας.        

 

Σχετικά αρχείαΦωτογραφία (1)


Φωτογραφία (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο