Ένα ακόμη σημαντικό διατηρητέο κτίριο μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας θα αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Print Friendly, PDF & Email

Ένα ακόμη σημαντικό διατηρητέο κτίριο μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας, ευρισκόμενο στη διασταύρωση των οδών Σουρή 4 και Πλαστήρα 29, στο Ο.Τ. 88, θα αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με χρηματοδότηση ύψους 450.000 € από το Πράσινο Ταμείο.   

Πρόκειται για μια παλαιά πετρόκτιστη και διατηρητέα διόροφη οικία, η αγορά της οποίας θα  πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα σε υλοποίηση, αφενός, της υπ’ αριθμ. 429/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, και της υπ’ αριθμ. 109.6.2./2016  απόφασης του Πράσινου Ταμείου, αφετέρου, με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Αμαρουσίου για ένταξη  στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016»,  του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Απόκτησης διατηρητέων Κτιρίων» για την αγορά του ως άνω διατηρητέου κτιρίου».

Η απόκτηση του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το Δήμο Αμαρουσίου τόσο από πολεοδομική και ιστορική άποψη, όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά:

– Το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία και μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο στον ιστό της πόλης μας.
 Η απόκτησή του συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη δημιουργία ενός άξονα πολιτισμού, αθλητισμού και περιβαλλοντικών δράσεων, ο οποίος θα είναι συγκεντρωμένος σε ένα ιδιαίτερο σημείο του ιστορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου και θα μπορεί να αποτελεί  κοιτίδα πολιτισμού και περιβαλλοντικού κάλλους.

 -Περαιτέρω, η ανάδειξη του συγκεκριμένου ακινήτου με κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μπορεί να αποτελέσει μία όαση που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης.  

– Επιπλέον, η καίρια θέση του κτιρίου  δίπλα στο χώρο του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης», για το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη ανακατασκευής του σε νέο πρότυπο κλειστό γυμναστήριο, δίνει τη δυνατότητα  να δημιουργηθεί το μουσείο του Σπύρου Λούη ή κάποιος σχετικός πολιτιστικός φορέας, που θα συμπληρώνει πολιτιστικά τις αθλητικές δραστηριότητες του πρότυπου κλειστού γυμναστηρίου, σκοπός που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αγορά άλλου ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη, ο Δήμος Αμαρουσίου απέκτησε πριν από περίπου ένα χρόνο, το επίσης σημαντικό διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Σουρή και Βασ. Όλγας, δίπλα στο παραπάνω διατηρητέο κτίριο. 

 

Σχετικά αρχείαΈνα ακόμη σημαντικό διατηρητέο κτίριο μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας θα αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο