Έκθεση ολυμπιακών δαδών από το 1936 έως το 2004 στη Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Print Friendly, PDF & Email

«Σύννεφο της υπόσχεσης» ο συμβολισμός της δάδας του Πεκίνο

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ κ. Ισ.Κούβελος και ο πρόεδρος της ΕΦΕ κ. Κ. Ουίλς εγκανιάζουν την έκθεση των Ολυμπιακών Δαδών 1936-2004.
 
download _.jpg file 578 KB


download _.jpg file 633 KB
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης βραβεύει τον αργυρό Ολυμπιονίκη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο Τάε Κβον Ντο και 1ο Λαμπαδηδρόμο Αλέξανδρο Νικολαϊδη.
 
download _.jpg file 945 KB
Οι Ολυμπιακές δάδες, ένα αναπόσπαστο στοιχείο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο σηματοδοτεί κάθε φορά με την αφή της Ολυμπιακής φλόγας την έναρξη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος, εκτίθενται από το Σάββατο 21 Μαρτίου, στη Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι δάδες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 έως το 2004.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 20 Μαρτίου, από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο κ. Ισίδωρο Κούβελο και  τον Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλαθλητικής Εταιρείας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Ουίλς.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε τη σημασία της ιστορίας της Ολυμπιακής Δάδας και της έκθεσης: «Φιλοδοξούμε μέσα από την έκθεση αυτή να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες της να ταξιδέψουν στο χρόνο και να περιηγηθούν μέσα από τις ολυμπιακές δάδες στην ιστορία του συμβόλου της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της ευγενούς άμιλλας. 

Ιδέες τόσο επίκαιρες στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.
Θέλουμε να μπορέσουν οι επισκέπτες μας να θαυμάσουν μια μοναδική συλλογή από τη γέννηση του θεσμού της αφής και της λαμπαδηδρομίας έως και σήμερα. Η ιστορία της ολυμπιακής δάδας φωτίζει τη φλόγα της πανανθρώπινης αξίας του Ολυμπισμού, μεταφέροντας σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα της ελπίδας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Για μας τους Έλληνες η ολυμπιακή φλόγα συμβολίζει υψηλά ιδανικά και αξίες , που αποτελούν κληρονομιά του Ελληνισμού. Με τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής φιλοδοξούμε ως Δήμος Αμαρουσίου να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά για τα μεγάλα ιδανικά που συμβολίζει η λαμπαδηδοδρομία,
να προβάλλουμε την πόλη μας και την ιστορία της να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια για διάδοση του ολυμπιακού πνεύματος και των πανανθρώπινων ιδανικών του Ολυμπισμού και τέλος, να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην ενεργοποίηση των Ελλήνων και στη συσπείρωση τους γύρω από αξίες και ιδέες που οδηγούν τη χώρα, αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά, ακόμη πιο ψηλά».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ισίδωρος Κούβελος επεσήμανε – μεταξύ άλλων – ότι  «η δάδα συμβολίζει την διάδοση των ιδανικών του Ολυμπισμού» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εγκαίνια της συμβολικής αυτής έκθεσης που φιλοξενείται στο Μαρούσι  «και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της πατρίδας μας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Φιλαθλητικής Εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Ουίλς επεσήμανε την συμβολική σημασία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και των Ολυμπιακών δαδών «οι οποίες μεταφέρουν το μήνυμα και τα ιδανικά του Ολυμπισμού σε όλο τον κόσμο και αποτυπώνουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρουσιάστηκε η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η οποία υπό τον τίτλο «το σύννεφο της υπόσχεσης», συνδυάζει την κινεζική παραδοσιακή κουλτούρα και τον κινεζικό πάπυρο με την καινοτομία της σύγχρονης εποχής και το ολυμπιακό πνεύμα.
Το παρόν στην τελετή έδωσε ο Ολυμπιονίκης του Τάε Κβο Ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε σήμερα στην Ολυμπία. Παρευρέθησαν επίσης  οι Ολυμπιονίκες Λεωνίδας Κόκκας και Σταυρούλα Κοζόμπολη και ο παραολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίες καθημερινά από 10:00 έως 21:00.

Μετάβαση στο περιεχόμενο